38 хил. метра мрежи и 15 комбайна залови от бракониери ИАРА

бракониерски мрежи и риба38 000 метра хрилни мрежи, 630 винтера и 15 т.нар. „комбайни“ с обща дължина 1 840 метра са заловени от бракониери при проверки на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) от началото на май досега.

820 кг черна морска мида и над 3 700 кг риба са конфискувани, от която повече от 800 кг е дарена. Останалото количество жива риба и мидите са върнати незабавно във водата.

Общо над 5500 са проверките, като те са извършени по река Дунав, в Черно море, на пристанище при разтоварване, в търговската мрежа, във вътрешните водоеми и за нерегламентирана продажба на риба и рибни продукти по пътните участъци за последните три месеца. Близо 520 са установените нарушения, за които са съставени актове.

128 000 са издадените билети за любителски риболов за тази риболовна година. 65 са разрешителните за стопански риболов и 580 удостоверения за извършване на стопански риболов в Черно море и по река Дунав за текущата година.

440 са съвместните проверки, извършени с други институции, както и с доброволни сътрудници на ИАРА.

90 са международните съвместни инспекции на пристанища, разтоварване на риболовни кораби и в търговската мрежа между български и румънски инспектори във водите на Черно море. Нарушения не са констатирани.

Обект на съвместен контрол бяха и териториалните води на България и Румъния, български и румънски острови, както и канали по двата бряга на река Дунав и на островите. При проверките от водите на реката беше издадени мрежи с обща дължина 310 метра и 14 винтера.

 

Leave a Comment