Министър и областен управител при ромски семейства в кв. „Столипиново“

Децата не посещават училище, защото познават само майчиния език, а и често пътуват с родителите си на гурбет извън страната

IMG_2113Министърът на образованието Красимир Вълчев и заместникът му Деница Сачева заедно с областният управител на Пловдив Здравко Димитров и кметът Иван Тотев, посетиха пловдивския квартал „Столипиново“ днес. Целта на визитата в най-етническия квартал на целия Балкански полуостров бе да се разбере защо децата не посещават училищата.

Първата среща бе с преподаватели в училище „Найден Геров“, на която бяха обсъдени текущи проблеми на учебното заведение и мерките, които спешно трябва да бъдат предприети за връщане в училище на отпадналите деца от уязвимите социални групи.

Оказа се, че основният проблем е в това, че децата в ромския квартал не знаят български език, защото в семейната среда не се говори на български. Проблемът произтича и от там, че голяма част от децата в квартала не посещават детски градини и предучилищна подготовка, където да получат необходимите знания и умения. „Мярката за задължителен обхват на 4-годишните е ключова за нас, защото тя гарантира, че те ще имат по-малко трудности и дефицити в първи клас, посочи министърът.

Деница Сачева съобщи, че се изготвя методология за учениците, които изучават майчиния език като чужд и предстои нейното одобряване. Учителите обясниха, че би било добре да се направят по-малки паралелки, защото за тези деца е необходим индивидуален и диференциран подход. Преподавателите в училище „Найден Геров“ изтъкнаха и необходимостта от физкултурен салон, защото в училището има изявени спортни таланти, за чието бъдещо развитие трябва да се помисли. Те поискаха и подобряване на материално-техническата база и по-широко използване на мултимедия и интерактивни дъски, чрез които се повишава интересът към преподавания материал.

След срещата в училище „Найден Геров“ участниците в групата посетиха няколко адреса, на които са регистрирани деца, които не посещават училище. Там те се срещнаха с родители и близки на децата и проучиха причините, паради които децата са отпаднали от образователната система. Оказа се, че основна причина са миграционните процеси, при които децата заминават с родителите си в чужбина. Министър Вълчев беше категоричен, че трябва да се подобри взаимодействието с МВР и в частност с Гранична полици, за да се установи колко деца от малцинствата са напуснали страната.

След това министър Вълчев, областният управител Здравко Димитров и екипите им посетиха детска градина „Лилия“, която също се намира в квартал „Столипиново“. Те бяха посрещнати от питомците на детското заведение с хляб и сол и кратка артистична програма. Гостите се срещнаха и с един от образователните медиатори в квартала Зинаида Карагьозова, която е със средно образование, но има висок авторитет в квартала. Именно тя полага огромни усилия и посещава семействата, за да ги мотивира да пращат децата си в детските заведения.

Leave a Comment