Ще я наречеш Мария!

BASF

рождество на БогородицаДнес е Малка Богородица – рождеството на Дева Мария. Това е един от трите големи празника в източноправославния календар посветени на Богородица. Празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата.

Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, които измолват от Божията Майка щастие и здраве за децата си. Обичаят е стопанката на дома да приготви празнична пита. Днес майките не трябва да шият,за да не се разболеят децата в дома.

Дева Мария се е родила в семейството на Йоаким и Ана, които дълги години били бездетни. Йоаким произхождал от Давидовия род, а света Ана – от рода на Аарон. Били много щедри и милосърдни. За себе си изразходвали само една трета от доходите си. Другата трета жертвали за храма, а последната трета раздавали на бедните.

Веднъж, като работела в домашната си градина, Ана видяла сред клоните на едно лаврово дърво гнездо с малки птиченца. Гледката на това щастливо гнездо я хвърлила в скръб. Тя горещо се помолила да има своя рожба, като обещала ако желанието ѝ бъде изпълнено, да принесе детето в дар на Бог. Ана вложила цялата си душа в тая молитва. Според църковните предания, в това време се явил ангел, който зарадвал Ана с думите, че молитвата ѝ е чута.  „Ти ще родиш благословена дъщеря, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде дадено спасение на целия свят. Ще я наречеш Мария“, казал ангелът.

EKODARPOL

Leave a Comment


− две = 2