„Сцена на кръстопът“ тръгна по Чехов

7 (1)С премиерното представление на Драматичен театър Пловдив „Руски мармалад. PostChekhov“ от Людмила Улицкая, изиграно от актьорски състав от няколко поколения и поставено на пловдивска сцена от изцяло руски екип, снощи бе открит официално 21-я Международен фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив. Преди началото на спектакъла, приветствия към организаторите, участниците във фестивала и вярната пловдивска публика поднесоха заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив инж.Александър Държиков и заместник-министърът на културата Амелия Гешева.

Пиесата е препратка към „Три сестри“ на Чехов, под режисурата на Владимир Гурфинкел – главен художествен ръководител на Пермския театър, носител на най-голямата театрална награда на Русия  през последните две години, който също присъстваше на премиерата. В представлението игра и най-новия член на пловдивската трупа – блестящата Маргита Гошева, позната на публиката от филмовите и роли в  „Урок“, „Слава“ и сериала „Къде е Маги?“.  Постановката беше дебют и на колоритната и талантлива млада актриса Милена Георгиева. Участваха също актьорите Стефан Попов, Венелин Методиев, Елена Кабасакалова, Радина Думанян, Елена Атанасова, Красимир Василев, Анелия Ташева и Добрин Досев. Впечатляващата сценография и костюми са дело на  Ирена Ярутис, музиката на Виталий Истомин, хореографията на Татяна Безменова.

Тази вечер, програмата на 21-я Международен фестивал „Сцена на кръстопът“ продължава с представленията „Последното изкушение“ на Народен театър „Иван Вазов“, режисьор Веселка Кунчева от 19 часа на Голяма сцена и „Момчето от последния чин“ на Драматичен театър Пловдив, под  режисурата на Крис Шарков от 19 часа на Камерната сцена.

Общо 20 представления на Голяма и Камерна сцена ще предложи програмата на 21-то издание на „Сцената“. Ще се насладим на изпълненията на най-големите актьори. На фестивала ще гостуват „Цимбелин“ на Лилия Абаджиева и Плевенския театър, „Саломе“ на Диана Добрева и театър „Българска армия“, „Еквус“ на Стайко Мурджев и Младежкия театър, „Разговори с мама“ на Театър 199 със забележителната Меглена Караламбова. Ще гледаме и „Последното изкушение“ на режисьора Веселка Кунчева и „Мнимия болен“ – две представления на Народния театър. Ще ни гостуват Театър „София“, Столичният куклен театър, трупите на Хасковския и Сатиричния театри, казват организаторите. Пловдив ще  посрещне и трупите на Шекспировия театър от Великобритания, Академичния театър на Львов от Украйна и Държавния театър на Измир от Турция.

Мотото на 21-вото издание е „Театъра Пътят“. Послредното представление – „Мнимият болен“ от Молиер ще е на 23 септември.

Leave a Comment