Ябълковата градина на Цветелина Бориславова ще се изкорени частично и ще стане био

В големия масив от над 1 200 дка ще се отглеждат още малини, ягоди, бобови, билки, а месодайните крави ще се увеличат

ябълкова градина на Цветелина БориславоваНай-голямата ябълкова градина у нас, а може би и на Балканите, поема към преход и сертифициране за био. Масивът от над 1 200 дка (по данни от 2013 г. 1 760 дка) се намира в землищата на селата Динк, Граф Игнатиево и Дълго поле в Пловдивска област. Той е собственост на банкерката Цветелина Бориславова чрез едноличната й фирма „Съни епъл“, която е дъщерна на дружеството майка „Сиесайеф“АД, към което е и Българо-американската кредитна банка.

Слухове сред овощари, че мега градината се изкоренява, отведе Агро Пловдив до базата в Динк. Неизбродимото насаждение, съоръжено със системи за капково напояване, имаше в палитрата си както участъци със свежи дръвчета, родили едри плодове като за изложба, така и опустошени от липса на грижи, а може би и от болести, масиви – неродили, засушени, закържавели, тревясали и откровено зарязани. При тях ябълките, където ги имаше, бяха с големината на домати чери.

ябълкова градина на Цветелина Бориславова Покрай един от синорите десет-двайсет изкоренени стволове сивееха със стърчащи към небето сухи клони. В градината с поддържаните ябълки кипеше беритба. И все пак средният добив в огромното насаждение се изчислява на нищожните 300 килограма от декар, посочиха от фирмата. Според служители, това се дължи на лошото управление на предишното ръководство на дружеството, което вече е отстранено.

Градината ще поеме към био, обясни оперативният отговорник и мениджърът „Биоземеделие“ в дружеството Тодор Николаев. Още в края на тази година насаждението ще започне да се подготвя за прехода с помощта на най-компетентния в света експерт по биопроизводство Урс Хилдебрандт. „Не е важно, че няма да получим финансиране по мярката за биологично земеделие (Мярка 11 е с изчерпан бюджет – б.р.). Същественото е, че искаме да покажем на българските земеделци един модел на ферма, който щади почвата и природата, и от който може да се печели без жестоко експлоатиране на естествените ресурси“, посочи Николаев. Той добави, че заради интензивното производство Добруджа е със силно изтънял хумусен слой, а доста почни в страната са засолени.

Според Тодор Николаев, който отговаря и за биологичните етерично-маслените насаждения на „Сиесайеф“АД и консултира производители в държави от Близкия Изток и Африка, у нас няма подготвени агрономи за прилагане на биопроизводството. Вероятно по тази причина един от наскоро наетите агрономи в ябълковата градина край с. Динк е възпитаник на австрийски университет.

Плановете на мениджъра за биологично производство е най-напред експерти по растителна защита към Агенцията по храните да огледат ябълковия масив и да преценят колко от дърветата в него трябва да се изкоренят поради болест. Без тяхната преценка и съгласие собственикът на насаждението не може да изкоренява, тъй като „Съни епъл“ е бенефициент по Програмата за развитие на селските райони и е все още в срока на мониторинг.

 

ябълкова градина на Цветелина БориславоваОще от тази зима фирмата ще започне с подготвянето на микробиален компост по аеробен способ под указанията на Урс Хилдебрандт. В последно време голямото стопанство се е разнообразило и с 21 крави от месодайна порода, които скоро ще бъдат увеличени с още 30 от породата Лимузин. За отглеждането им фирмата е закупила още земя, която се ползва като пасище. Оборският тор от тях също ще се използва за направата на компост.

В плановете на Тодор Николаев е в бъдещата ферма със силно редуциран брой ябълкови дървета да се отглеждат малини и ягоди, между редовете – бобови култури, а на празните места билки. „Целта ни е да имаме здрава почва и силни растения. Да бъдем пример за останалите фермери и да организираме курсове за биодинамично земеделие“, поясни той. За природосъобразното благоденствие на фермата ще помогнат и пчелите. Преди години в градината са били настанени към хиляда кошера, но след тази зима оживелите пчелни семейства наброяват 500.

По думите му в страната има глад за биологична продукция. В най-голямата търговска верига, оперираща у нас, е заложено 10% от плодовете и зеленчуците да са произведени по биологичен способ. Поради недостатъчно предлагане обаче тази стока представляна една 2 процента от асортимента, даде пример експертът по биопроизводство.

Прочети още: Какви ябълки роди градината на банкера Цветелина Бориславова?

Цветелина Бориславова купува най-личната ябълкова градина на България

 

 

Leave a Comment