В деня на откриване на гроздобера министър Порожанов потвърди, че винените чепки не са приоритетен плод

гроздобер, Румен Порожанов„Очаква се преработеното грозде за вино през тази година да бъде над 200 000 тона“. Това съобщи днес, 11 септември, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който откри гроздобера в с. Черногорово, област Пазарджик. Той подчерта, че тазгодишната реколта е с отлично качество, което е предпоставка за добри вина. Положителна тенденция е и увеличаването на относителния дял на виното с по-висока експортна цена.

По-късно пред деня в Пловдив земеделският министър отговори на въпроса на винопроизводителя Милко Цветков, собственик на „Вила Юстина“, че виненото гроздо продължава да не е плод. Това се случи по време на семинар за предстоящия прием по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг за земеделски продукти“ в Пловдив. „При първия прием през 2015 г. след като подадох проект за разширяване на винарната и след изтичане на крайния срок от министерството съобщиха, че виненото грозде не е плод. Искам да знам дали статутът му е променен“, попита Цветков. Отговорът на министъра бе, че винените сортове продължават да са извън списъка на приоритетните плодове.

„Лозаро-винарският отрасъл у нас е на много високо ниво, а към момента регистрираните винарски изби са над 260, като постепенно нарастват“, каза още при откриването на гроздобера Румен Порожанов. В България има над 660 000 дка лозя, като много от тях са направени или реновирани по европейски програми, посочи той. В последния Оперативен анализ на земеделското министерство обаче в графата за плододаващи винени лозя е отблязано, че те са 491 360 дка – виж ТУК.

Министърът отбеляза, че интересът към производството на вино в България расте. Основните външни пазари за  българското вино са Русия, Китай, Великобритания и други.

Министърът Порожанов обясни, че в подкрепа  на сектора се очакват около 26 млн. евро годишно до 2024 г., което ще даде възможност на производителите да направят преструктуриране на винените лозя.

 

1 Comment

  1. ИАСАС каза:

    Чепка означава още дръжка, за какъв плод говорите?

Leave a Comment