Изведнъж по мярка 4.2 леща, фасул и бакла станаха зеленчуци, а виненото грозде все още не е плод

Никой не знае какво ще бъде одобрявано по маркетинга, който е в заглавието на мярка 4.2

IMG_2551Промените в Наредба 20 от 2015 г., която определяше условията за подпомагане по преработвателната мярка 4.2, вмъкнаха култури, които досега отсъстваха в приложението, изброяващо кои са приоритетните зеленчуци, плодове, животни и т.н. Внимание върху този факт обърна вчера в Пловдив Светозар Кавърджиев, някогашен директор на ДВСК Пловдив. Това се случи по време на семинар за мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“.

В проекта на наредба за изменение и допълнение на Наредба 20, който скоро ще бъде обнародван в Държавен вестник, е има нова графа „Зеленчуци за зърно – варива„, в която са описани бобовите зърнени: леща за зърно, градинска бакла (зърно) и градински фасул (зърно). „Какво правят те при приоритетните култури“, попита Кавърджиев.

„Това са култури, които са в сектор „Плодове и зеленчуци““, поясни Цветомира Стайкова, завеждащ отдел Конкурентноспособност в дирекцията за ПРСР в земеделското министерство. „Те са традиционно произвеждани в страната приоритетни култури. Да, включените са в приоритетните сектори.“

Милко Цветков, собственик на винарска изба със собствено лозе „Вила Юстина“, зададе въпрос дали виненото грозде е плод. „Защото в първия прием по мярка 4.2 обявихте, че виненото грозде не е плод и махнахте 30-те точки. Това стана след приема на документи. Искам да знам дали да си харча парите по консултанти или сам да инвестирам?“

„Много добре знаете отговора“, отвърна министър Порожанов. „Десертното грозде е в чувствителните сектори, виненото не е“, посочи министърът.

Милко ЦветковПо-късно Милко Цветков обясни за изключително неприятния момент в края на 2015 г., когато виненото грозде, което е фигурирало в списъка на приоритетните култури, описани в наредбата, изведнъж отпаднало. Това се е случило след приключване на приема, когато вече винопроизводителите – съществуващи и кандидати за такива, са похарчили средства за разработване на проектите. „По този начин лишиха от финансиране доста проекти в преработката на винено грозде,“ обобщи Цветков. Той поясни, че след подаване на заявлението през ноември 2015 г., през август тази година е получил отговор от ДФ „Земеделие“, че проектът му не е приет.

„Днес попитах министърът дали виненото грозде е при приоритетните култури, той ми отговори, за което съм благодарен. И смятам да не харча пари за консултанти, а да разширя избата си със собствени средства“, добави Милко Цветков.

„Сега се дават точки за десертно грозде, но то става най-добре за ракия, тъй като не се купува и не се изнася. Ракията се произвежда по частни казани и държавата не вижда нито акциз, нито данъци. А министерството поощрява отглеждането на десертно грозде, разбира се не по мярка 4.2. Тази и други странности съм забелязал. Например, че приоритет за българското земеделие е отглеждането на едроплоден дрян. Интересно ми е и друго. В заглавието на мярката има „/маркетинг“. Никой не го коментира и гарантирано никой не знае какво ще бъде одобрявано по маркетинга. Защото в моя проект от 2015 г. имаше предвидени доста разходи по маркетинговата част“, каза собственикът на „Вила Юстина“.

Прочети още:  След 2020 г. всеки земеделски бранш у нас ще има собствен бюджет за подпомагане

Порожанов: Приемът по мярка 4.2 ще започне около 20 октомври и ще продължи след Нова година

 

 

 

Leave a Comment