Юнкер иска министри на икономиката и финансите на ЕС

Жан-Клод Юнкер„Необходимо е България и Румъния да се присъединят към Шенгенската зона в скоро време, а след тях и Хърватия“, заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в годишното си обръщение за състоянието на ЕС и бъдещето му.

„Ако искаме еврото да обединява, то трябва да бъде различно от валута за избраници. Всички имат право да станат членове на еврозоната“, каза Юнкер, като посочи, че някои държави членки ще имат нужда от помощ за това, затова трябва да се създаде предприсъединителен инструмент.

„Европа трябва да диша и с източния, и със западния си дроб, иначе континентът ще се задуши“, посочи председателят. „Сега имаме прозорец за възможности, но той няма да остане отворен завинаги. Нека да се възползваме максимално от инерцията“.

Юнкер подкрепи и идеята за назначаване на „министри на икономиката и финансите на Европейския съюз“, които да „координират всички финансови инструменти на ЕС и да се намесват, когато страна членка е изправена пред заплаха от рецесия или фундаментална криза“.

Той обаче отхвърли стремежа на френския президент Еманюел Макрон за създаване на отделен бюджет на еврозоната.

Председателят каза още, че от известно време Турция се отдалечава от Европейския съюз и поиска от Анкара да спре да нарича страните членки и членовете на правителствата им фашисти и нацисти.

Leave a Comment