Депутатите саботираха предложението 51% от храните в хипермаркетите да са български

veliko-narodno-sabranieДепутатите отхвърлиха на първо четене предложените от БСП промени в Закона за храните, с които се въвеждаше изискване за по-сериозно присъствие на пазара на български храни. Проектът бе подкрепен от гласуваха 102-ма депутати от левицата, ДПС и „Воля“, „против“ бяха 19, а 90 се въздържаха.

Законопроектът засяга търговски обекти или вериги, които имат годишен оборот над 2 млн. лева. Левицата предлага да се въведе минимално изискване за присъствие от стокооборота на български продукти: пресни плодове и зеленчуци – 51 процент, българско мляко и млечни продукти – 70 процента, месо и месни продукти – 25 процента, пилешко месо и продукти – 50 процента, вино и спиртни напитки – 75 процента.

Текстовете в проекта предвиждат още като „български“ да се определят само продуктите, които са произведени с българска суровина. В становище по законопроекта от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) отбелязват, че държавите-членки не могат да приемат, нито да запазват национални мерки, които създават пречки пред свободното движение на стоки, включително да не водят до дискриминация по отношение на храни от други държави членки. От МЗХГ посочват още, че е разработен проект на нов закон за храните, който е в процес на нотификация от ЕК.

Делян Добрев (ГЕРБ) коментира, че всъщност в тази зала няма противник на българския производител. Според него, ако законопроектът бъде преработен между първо и второ четене, ще остане само първият и последният параграф. „По този законопроект имате отрицателни становища от всички възможни институции, включително и от браншовите организации“, отбеляза той и добави, че според месопреработвателите толкова българско месо няма. От Министерството и браншовите организации ви казват, че законопроектът ви ще доведе до дефицит на стоки и по-високи цени, обърна се Добрев към левицата. Жельо Бойчев /“БСП за България“ /го репликира, че Съюз „Произведено в България“ подкрепя законопроекта. Няма държава от ЕС, която да не подкрепя собственото си производство, отбеляза той и даде пример с Румъния и Франция, заяви депутатът цитиран от БТА.

1 Comment

  1. бойков каза:

    Защо ли ?Защото са на хранилка в големите вериги. Черните каси се пълнят и от там!

Leave a Comment