Вносът на пресни зеленчуци се е увеличил с 5%, износът е скочил с 2 на сто

По предварителни данни на НСИ, през първото шестмесечие на 2017 г. вносът на пресни зеленчуци се увеличава с 5% спрямо същия период на 2016 г., до 151,7 хил. тона, докато този на пресни плодове намалява с 2,5%, до 134,6 хил. тона.

внос-износ плодове и зеленчуци 2017 г.

 

Внос

Увеличението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на отчетения ръст на доставките на домати – с 8 хил. тона (18,8%) и картофи – с 4 хил. тона (18,7%). Повишение се регистрира и при импорта на марули (с 6,8%), тикви (с 21%), патладжани (с 41,3%), чесън (с 92,8%) и гъби и трюфели (над тринадесет пъти).

Намаление на вноса в рамките на разглеждания период се отчита при морковите и репите, краставиците, лука, гъбите, пиперките, зелето и бобовите зеленчуци – с между 1,2% и над два пъти, най-значително при бобовите зеленчуци.

При пресните плодове водещ остава вносът на видове, които не се произвеждат в страната, като цитрусови плодове и банани. Намалението на общия внос на пресни плодове за периода се определя основно от свиване на импорта на цитрусови плодове с около 6 хил. тона, до 43 хил. тона.

Сред останалите продукти, вносът на ябълки, праскови, вишни, грозде, дини и сливи намалява с между 1,1% (ябълки) и 16,7% (сливи) на годишна база. Увеличение спрямо шестте месеца на предходната година се отчита при вноса на ягоди, круши, пъпеши, череши и кайсии, черупкови плодове, малини и дюли – с между 7,3% и близо три пъти, най-чувствително при дюлите.

 

Износ

През периода януари – юни 2017 г. от страната са изнесени 15,4 хил. тона пресни зеленчуци и 15,1 хил. тона пресни плодове, съответно с 2% повече и с 27,9% по-малко спрямо същия период на предходната година.

Най-голям принос за увеличение на общия износ на пресни зеленчуци имат доматите, чиито експорт нараства над два пъти на годишна база, до 4,2 хил. тона. Увеличение се отчита и при изнесените количества чесън, пиперки, картофи, зеле, тикви и патладжани – от 19,3% при чесъна до над два пъти и половина при патладжаните. От друга страна, износът на праз, краставици, гъби, лук и моркови и репи се свива с между 20,1% и 88,4%, най-значително при гъбите. Спадът на общия износ на пресни плодове през първото полугодие на 2017 г. се дължи основно на намаление на експорта на дини – с 2,2 хил. тона (42,3%), ябълки – с 2 хил. тона (98,1%) и цитрусови плодове – с 1,9 хил. тона (21,9%), което включва и реекспорт на продукти, които не са произведени в България. Съществено намаление се наблюдава и при износа на пъпеши (с 86,6%) и грозде (с 55,5%). Същевременно, износът на череши, черупкови плодове, ягоди, вишни, праскови и кайсии нараства с между 7% (череши) и над два пъти (кайсии).

Leave a Comment