Китайски ректори гостуваха при откриване на учебната година в АУ

учебна година АУДелегация от ректори на няколко земеделски университета, както и други учени от Китай гостуваха днес на Аграрния университет в Пловдив при откриването на новата академична учебна година. Тържеството в аулата бе уважено от заместник-министъра на земеделието Лозана Василева, областния управител Здравко Димитров, заместник-кмета на града Георги Титюков, ректори от други наши ВУЗ, представители на няколко посолства, заедно с консула на Турция в Пловдив Хюсейн Ергани, председателя на Селскостопанска академия проф. Васил Николов, който е и преподавател в АУ, бизнесмени и много други приятели на най-стария земеделски университет с над 70-годишна история.

учебна година в АУ

В словото си ректорът проф. Янчева се обърна към първокурсниците с думите, че те стават възпитаници на университет с история, авторитет и високо обществено признание, който заема първо място при държавното оценяване в специалностите Растениевъдство, Растителна защита и Животновъдство. Над 30 хиляди са възпитаниците на АУ, а от тях над 2 хиляди са чужденци, посочи ректорът. Ще бъдете обучавани от 230 високо квалифицирани преподаватели. Можете да бъдете част от европейската образователна програма Еразъм, в която са включени 85 института от ЕС, обърна внимание проф. Янчева.

Ректорът посочи още, че все по-отчетливо нараства интереса на земеделския бизнес, който сключва договори с Аграрния университет в желанието си да привлече образовани кадри. Като пример Христина Янчева посочи също доста немски фирми, базирани в България, които помагат за подобряване на учебната база. И не само. Българската фирма Евро Ферт е финансирала обзавеждането на лаборатория за многообразни анализи – всички, с изключение на пестицидните. Лабораторията бе открита с ритуал малко по-късно. „Обичайте своята професия, свързана със земята, растенията, хората и биологичното разнообразие на земята“, обърна се към студентите ректорът.

При откриването на новата лаборатория в АУ в подземието на факултета по растениевъдство

При откриването на новата лаборатория в АУ в подземието на факултета по растениевъдство

„С трепет си спомням моите щастливи студентски години. Днес е ваш ред да градите бъдещето си, което зависи единствено и само от вас“, каза зам.-министър Лозана Василева.

„Земеделският бранш се развива с бързи темпове в конкурентна среда и имаме нужда от аграрни специалисти. … Само с упоритост, увереност и овладяване на знанията можете да намерите своето призвание“, даде напътствия Василева. По-късно тя връчи студентската книжка на първокурсника Светлин Светлинов, записал факултета по Растителна защита, който постигнал най-висок бал при кандидатстването – 23.28.

Първокурсникът Стефан Кировски получи кошница със символите на университета от завършващия си колега Юлиан Костадинов.

2017-09-18 11.31.37

 

Leave a Comment