Агрометеорология: Липса на валежи и забавяне сеитбата на есенниците

Времето и земеделските култури 19.09-25.09.2017
Надежда Шопова

Надежда Шопова

Автор: Надежда Шопова, агрометеоролог

През изминалата седмица времето остана горещо с максимални стойности на температурата на въздуха през всичките дни над 30°C за основните земеделски райони на Южна България. Валежи не бяха регистрирани. Ранни есенни слани и отрицателни минимални температури във високите части не бяха регистрирани.

През периода последните етапи от развитието на земеделските култури протичаха при наднормени температурни постъпления и дефицит на въздушна и почвена влажност. В основния корено-обитаем почвен слой и в дълбочина  влажността на почвата остана под 50%ППВ. При късните зеленчукови култури  напояването отново беше на дневен ред. Все още има неприбрана продукция от слънчоглед и по късни царевични хибриди. Водно-физичните свойства на почвата останаха неблагоприятни за провеждане на предсеитбена обработка на свободните площи. Продължи узряването и прибирането на смокини, ябълки, грозде като вече са готови и ядките.

С настъпването на астрономическата есен ще се наблюдава промяна в агрометеорологичните условия. Увеличаване на облачността, гръмотевична дейност и слаби превалявания, без стопанско значение се очакват в сряда и четвъртък като през втория ден температурите ще се понижат с около 5.0°C-6.0°C. През остатъка от периода какво и през почивните дни ще преобладава слънчево време с вече по приятни стойности на температурата на въздуха  около 25°C.

За съжаление не се очаква преваляванията в района да окажат влияние върху водно физичните свойства на почвата. Липсата на валежи ще забави подготовката на площите и сеитбата на зимна рапица. Развитието на растенията ще продължи да протича при дефицит на влажност. Ще се наблюдават беритби при късните зеленчуци като домати, червени пипери и др. Условията след средата на периода ще са благоприятни за прибиране на кореноплодните, слънчогледа и царевицата. Ранни есенни слани и отрицателни минимални температури в района на се прогнозират.

http://plovdiv.meteo.bg

office.plovdiv@meteo.bg

032 632422 НИМХ, Пловдив

Leave a Comment