Декларация за силна земеделска политика след 2020 г. бе връчена на Бойко Борисов

32 браншови организации подписаха документа, в който настояват държавата да се ангажира по-сериозно с аграрния сектор

Бойко БорисовДнес на среща при министър-председателя Бойко Борисов беше връчена Декларация за подкрепа на „Силна ОСП след 2020 г.“ На нея беше представена позицията на земеделската общност в България относно бъдещата Обща селскостопанска политика след 2020 г.

В Декларацията се акцентира върху геостратегическото значение на селскостопанския сектор, върху неговата значимост за икономиката на страната и развитието на селските райони, върху необходимостта от постигането на икономически жизнеспособен, конкурентен на единния европейски пазар и пазарно ориентиран аграрен сектор, способен да обезпечи продоволствената сигурност чрез снабдяване с качествени храни на достъпни цени, както и да предостави  обществени и екологични стоки и услуги в полза на обществото.

ОСП е най-силната връзка на всички 28 страни в ЕС и земеделието е изконен и важен отрасъл,  изискващ не само обща политика, но и внимание и подкрепа посредством общия европейки бюджет както за селско стопанство, така и за селските райони.

Значимостта на бюджета на ОСП се обуславя и от факта, че той представлява 40% от общия бюджет на ЕС за периода 2014-2020 г.

Позицията и Декларацията са подписани от тридесет и две неправителствени организации в сектор „Земеделие“.

На срещата с премиера Бойко Борисов бяха обсъдени актуални въпроси във връзка с предстоящите преговори за бъдещата ОСП и приоритетите в сектора, както и текущи въпроси, касаещи основни принципни теми като състоянието и перспективите за износ на български земеделски стоки за страни извън ЕС.

От страна на земеделските производители беше изразена удовлетореност от добрата комуникация и сътрудничество с екипа на Министерство на земеделието, храните и горите, както при подготовката на позицията на бранша, така и при разрешаването на неотложните проблеми, възникнали в поземлените отношения, както в частта на оперативните действия, така и в подготовката на законодателни промени.

Leave a Comment