БАСФ купува за 1.6 млрд. евро подразделение на Солвей

BASF

БАСФГерманският концерн БАСФ (BASF) планира да придобие подразделението за производство на полиамид на белгийския си конкурент Solvay в сделка за 1,6 млрд. евро, информира германският в. „Ханделсблат“, цитиран от БТА. Солвей е в световния Топ 3 на продуктите, които произвежда за самолети, автомобили, медицински изделия, батерии, при добива на минерали и нефт, в земеделието и други.

Със сделката BASF се надява да разшири бизнеса си със синтетични материали за промишлеността и да засили достъпа си до развиващите се пазари в Азия и Южна Америка. За концерна това е първото голямо придобиване от покупката на франкфуртската компания Chemetall през 2016 г. за 3,2 млрд. долара.

Предполага се, че сделката ще бъде финализирана през третото тримесечие на 2018 г. Дотогава Solvay трябва да постигне споразумение със социалните партньори, както и да получи разрешение от службите за защита на конкуренцията.

Подразделението за производство на полиамид миналата година е донесло на Солвей приходи от 1,3 млрд. евро и оперативна печалба от 200 млн. евро.

Чрез сделката BASF ще придобие 12 бази за производство и 4 центъра за изследователска и развойна дейност.

Leave a Comment