Дегустации на био гъби шийтаке на фермерския фестивал днес

гъби шийтакеУханието на готови за хапване гъби шийтаке ще се носи над фермерския фестивал в София днес, 20 септември. Кунка и Стоян от Bio Way не само ще почерпят с деликатеса, но и ще разкажат как се произвежда.

Методът, по който двамата получават вкусната реколта, е съобразен изцяло с оригиналната японска технология: отглеждат ги върху дъбови трупи. Така гъбите растат в естествената си хранителна среда. И понеже са био сертифицирани, удоволствието и полезността им са по-големи.

Посетителите ще могат да опитат шийтаке, приготвени в многообразни рецепти: задушени, мариновани, подправени с разнообразни подправки и различни видове био оцет.

Демонстрацията и дегустациите са по традиция на два пъти през деня: от 12 до 13 часа и от 17 до 18 часа. Но от Bio Way няма да върнат човек, отишъл и в друг час на фестивала, който по традиция е пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите.

На фестивала „От нашата ферма – с любов за вас!“ има богато разнообразие автентични фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, козе и биволско сирене и кисело мляко, кашкавал, масло, извара, мед, сладка, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, сезонни плодове и зеленчуци, гъби, био вино, оцет, билки и подправки… Много от продуктите са биологични.  Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието, храните и горите, а много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от Българо-швейцарската програма за  сътрудничество.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите (бул. „Христо Ботев“ 55). Организатор е Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА.

Leave a Comment