Кокошките носачки на фермите с фипронил ще бъдат унищожени

Темата за двойните стандарти при храните влиза в Европарламента, информира земеделският министър Порожанов
Снимка на бТВ

Снимка на бТВ

Всички кокошки-носачки на възраст над 35 седмици, в чиито яйца е открит инсектицида фипронил, ще бъдат унищожени, заяви днес земеделският министър Румен Порожанов в интервю пред бТВ. Преди това да се случи, те продължават да снасят по 100-120 хил. яйца на ден, които, разбира се, не стигат до пазара. Заедно с кокошките към екарисажите ще бъдат изпратени и блокираните заради забраненото вещество яйца. До момента спрените яйца у нас са 1.5 милиона, уточни министърът.

Министър Порожанов уточни, че в складовете на птицефермите нарушители са открити 17 броя петлитрови туби с фипронол. Препаратът е с 2% съдържание на активно вещество. С него са били третирали тревни площи във фермата, само че две от фирмите отглеждали кокошките свободно, а не клетково.

Собственикът е дал проби още в началото на скандала, който се разгоря в Европа. Тогава те са били отрицателни. Възбранените яйца са се търгували основно на българския пазар, като за Кипър е имало малка бройка около 7 хил.

Порожанов уточни, че фипронилът е забранен за третиране на продуктивни животни, но може да се използва за обезпаразитяване на домашни животни – гълъби например.

Токсичните яйца стават опасни за организма, когато човек, тежащ около 70 кг, консумира 70-80 яйца за кратък период около седмица.

Министърът добави, че фипронилът не е включен за изследване в задължителните лабораторни анализи, тъй като е забранен.

Относно двойния стандарт в качеството и цените на храните в Европа Румен Порожанов информира темата ще бъде разгледана и от евродепутатите и ще има решения по въпроса. За България вече е установено, че около 20% от изследваните продукти са с различно съдържание от това на предназначените за западноевропейските пазари. Установено е още, че детските храни у нас се предлагат на два пъти по-високи цени.

По повод измамите с пренаемане на земеделски имоти Порожанов каза, че са взети мерки договорите да не бъдат вписани. Освен това са внесени предложения за законови изменения, за да не се повтарят подобни случаи.

Leave a Comment