Протест на риболовни сдружения срещу „убийството“ на река Въча

река ВъчаУтре, 21 септември 2017г, четвъртък, в центъра на град Кричим група риболовни сдружения организират протест срещу умишленото „убийство“ на река Въча.

Риболовците са възмутени от пълното пресушаване на коритото на реката по нареждане на кмета на общината Атанас Калчев. Спирането на водите е заради намерението на общината да почисти коритото на Въча, но според протестиращите там няма какво да се чисти. Освен това те дават примери с почистването на река Марица в чертите на Пловдив, което преди 13 години е било извършено без пресушаване.

С писмо до медиите разгневените риболовци посочват, че „тонове умряла риба остана по сухите камъни, което предизвика пиршества в махалите по поречието. Освен умрялата риба, бе събрана с камънье и дърве и малкото оцеляла риба в локвите по реката.“

Спирането на водите на Въча при Кричим е започнало от понеделник и продължава всеки ден от 8.00 до 18.00 часа.

„Убийството на река Въча се изразява в пълното пресушаване на коритото в гр. Кричим и надолу по течението“, пишат инициаторите на протеста. „То е извършено от кмета на Кричим в съучастие с НЕК ЕАД и с изричното съгласие на МОСВ. Едновременно с това е унищожена и Защитена зона по Натура 2000 – „Река Въча – Тракия“ по директивата за местообитанията на ЕС.“

От риболовните сдружения са сигнализирали Басейнова дирекция – Източнобеломорски район по зелената линия, а също и екоминистерството чрез доклад, за подготвеното пресушаване на реката. В понеделник, 18 септември, е била извършена проверка от Басейнова дирекция, но очакваният резултат не последвал.

Сдруженията на риболовците посочват, че Законът за водите казва, че осигуряването на водните количества за оводняване на коритата на реките се осигурява приоритетно! „Независимо какво се върши в коритото или по бреговете на реката, Тя Трябва Да Тече!“, пише в обръщението до медиите.

Leave a Comment