Да си спомним за скитника с дълбок глас Ленард Коен

ленард коенНа 21 септември Ленард Коен би празнувал измъчените от старостта 83 години, ако смъртта не го бе прибрала милостиво на 7 ноември 2016 г. Артистът с топъл и дълбок като езеро глас, поетът мъдрец и писател си отиде след като месец по-рано бе се пошегувал в интервю, че ще живее вечно.

Коен е роден през 1934 г. в Уестмаунт, Канада, в заможно и духовно семейство. Единият му дядо е бил равин и другият издател. Баща му е бил търговец, но е починал твърде млад. Като дете Ленард Коен попива проповедите в сингогата, а като тийнейджър е пленен завинаги от поезията чрез стиховете на Федерико Гарсия Лорка.

Заминава като студент на държавна издръжка да учи в Лондон, твърдо решен да стане писател. Но когато един случаен човек му разказва за пътешествието си до Гърция, Коен, който е убеден, че нищо в живота не е случайно, веднага поема към гръцкия остров Хидра. Там остава цели 8 години и среща любовта на живота си норвежката Мариане Илен. Той е толкова обаятелен и обширен, че връзката им малко по малко започва да се руши от изневерите му, последвани от отмъстителните изневери на Мариане.

Коен публикува първата си стихосбирка през 1956-а, а първия си роман – през 1963-а. Когато е на 33 години през 1967 г. издава и първия си музикален албум.

Живял е в Израел, а преди това и в Куба, закъдето заминава още преди да стане на 30, пленен от революцията на Фидел Кастро.

Издал е два романа, 13 стихосбирки и десетки албуми.

В последните години на живота си възстановява връзките си с Мариане Илен, докато един ден не получава от нея имейл. Тя му пише, че е продала една от къщите си, за да помогне на своя син Аксел и той веднага разбира, че Мариане е на път към смъртта. Отговаря й в писмо: „Е, Мариане … Знаеш, че съм толкова близо зад теб, че ако протегнеш ръката си, ще докоснеш моята. Знаеш, че винаги съм те обичал заради твоята красота и мъдрост, но няма нужда да обяснявам повече – ти го знаеш добре… Искам само да ти пожелая лек път. До скоро, стара приятелко. Моя последна любов, ще се срещнем по пътя“. След няколко дни му съобщават за смъртта й, а това се случва отново през 2016 г., малко преди светът се прости с него.

По този тъжен повод премиерът на Канада Джъстин Трюдо нарече Коен най-забележителната личност излизала от Монреал.

 

 

 

Leave a Comment