НАЗ е домакин на европейска конференция за обсъждане на следващата ОСП

На форума „Хляб и мир“ ще се изпълни и ритуала по разчупване на Хляба на Мира
Жътва на ръж по проекта "Хляб на мира" край с. Драгомир, Пловдивско Архивна снимка на Агро Пловдив

Жътва на ръж по проекта „Хляб на мира“ край с. Драгомир, Пловдивско
Архивна снимка на Агро Пловдив

България е домакин на Четвъртата международна конференция „Мир и земеделие” по проекта „Хляб на мира”. Форумът се организира съвместно от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Министерството на земеделието, храните и горите, и ще се проведе в периода между 27-29 септември 2017 г. в к.к. „Златни пясъци” под надслов „Устойчиво управление на земеделската земя”. Българските домакини ще посрещнат дипломати, представители на земеделски министерства и на неправителствени партньори от всички държави партньори в проекта  „Хляб на мира“. Официален гост на събитието ще бъде Джон Брайън от Европейския икономически и социален комитет, който е докладчик по становището на Комитета „Едно възможно реконструиране на ОСП“.

Конферентната програма включва представяне и обсъждане на позициите на всички участващи държави относно бъдещата Обща селскостопанска политика на ЕС, тържествена церемония по разчупване на Хляба на мира 2017 и предаването му на домакините през 2018 г. Естония и Латвия, както и дискусия върху засилване на обществения отзвук от посланието на проекта.

За приготвянето на Хляба на мира 2017 вече са събрани количества от произведената от всички партньорски държави ръж от реколта 2017. Българският дял от „общата“ ръж бе произведен в стопанството на зам.-председателя на НАЗ и председател на Сдружението на зърнопроизводителите – Ловеч Димитър Мачуганов. Освен за приготвянето на тазгодишния хляб, той ще бъде използван за продължаване на дарителската акция на НАЗ по предоставяне на ръжен хляб на нуждаещи се, както и за осигуряване на следващата сеитба. Отглеждането на следващата реколта от ръж е поверено на сдружението на НАЗ от Генерал Тошево – Асоциация на българските зърнопроизводители 2006.

В рамките на Четвъртата международна конференция „Мир и земеделие” е предвидена пресконференция, която ще се проведе на 28 септември от 12 ч. в хотел „Адмирал”, к.к. Златни пясъци.

Проектът „Хляб на мира“ стартира официално през 2013 г. в 12 държави от Централна и Източна Европа: България, Германия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Чешката република, Унгария и Хърватия. Инициативата се реализира под патронажа на федералния министър на храните и земеделието на Германия – г-н Кристиан Шмид, с цел  отбелязване на падането на Берлинската стена, премахването на политическите и икономическите граници, преодоляването на разделението и запазването на мира чрез разширяването на Европейския съюз на изток. Отбелязването на годишнината се осъществява чрез международната конференция „Мир и земеделие“, чието домакинство се провежда на ротационен принцип. В рамките на конференцията ритуално се разчупва т.нар. Хляб на мира, приготвен от смесена ръж, ежегодно добивана в държавите партньори и предварително изпратена към организаторите.

НАЗ е официален партньор по Проекта за България от самото му начало. Традиционно всяка година представител на Асоциацията от различен регион на страната поема отглеждането на „ръжта на мира“. До този момент реколтата през годините беше произведена в стопанствата на: Ангел Вукодинов, член на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив, бивш председател на НАЗ и настоящ член на Контролния съвет на НАЗ (за 2014 г.); Мариела Йорданова, зам.-председател на НАЗ и председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието (за 2015 г.); Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите от Бургаска област, и Теодор Тодоров, председател на Съюз на зърнопроизводителите „Маркели“ – Карнобат (за 2016 г.) и Димитър Мачуганов, зам.-председател на НАЗ и председател на Сдружението на зърнопроизводителите – Ловеч (за 2017 г.).

Leave a Comment