Кандидатите за европейската помощ заради руското ембарго подават заявления от 27 септември

ябълки от ПолшаОт 27 септември 2017 г. производителите на плодове ще могат да се възползват от познатата им схема „Временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на плодовете“. Приемът на заявления се отваря със Заповед 03 РД/3466  на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“. Финансовата подкрепа има за цел да компенсира земеделските стопани, пострадали от възбраната на внос на някои продукти от Европейския съюз към Руската Федерация.

Прочети още: Зеленчуците и гроздето отпадат от компенсациите за ембаргото на Русия

Фермерите, които искат да се възползват от допълнителната помощ, подават заявления в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ по адресната регистрация на физическото или юридическо лице. Приемът се отваря по реда на Наредба № 5 от 8 септември 2017 г. за условията и реда за прилагане на временна извънредна мярка за подпомагане на пазара в сектора на плодовете (ДВ, бр. 75 от 15.09.2017 г).

Подпомагането в сектора на плодовете се извършва чрез прилагане на мярката „изтегляне от пазара“ до 30 юни 2018 г. или до изчерпване на максималните количествата от 2 000 тона. Кандидати могат да бъдат овощари, които отглеждат ябълки, круши, праскови и нектарини, сливи и череши.

Право да кандидатстват имат индивидуални производители и членове на групи на производители и организации на производители на плодове, които не прилагат оперативни програми. От мярката могат да се възползват и организации на производители на плодове, които прилагат оперативни програми, одобрени при условията и по реда на Наредба № 11 от 2007 г.

Индивидуалните производители следва да са регистрирани до 30 юни 2017 г. по Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани. Когато общото количество на изтеглените от пазара плодове достигне 2 000 тона, приемът на заявления се прекратява.

 

Leave a Comment