Андрей Пантев: Тарикати и шушумиги много в Парламента, но истински злодеи няма

Интелигентните не стават за политици, убеден е историкът
проф. Андрей Пантев

Проф. Андрей Пантев каза, че политиците са ни такива, каквито ги иска народът

„Тарикати има колкото си искате в българската политика. Шушумиги още повече. Но истински злодеи няма“, коментира днес по бТВ проф. Андрей Пантев, който напусна редиците на БСП през 2001 г., но бе депутат от гражданската квота на партията в 3 поредни парламента.

„Шушумигите имат един израз, който им е посочен да повтарят и той е „мъдростта на компромиса“. Но това се връща като бумеранг“, смята историкът. И уточни, че поведението на политиците е продиктувано от очакванията на електората. „Те, политиците, се държат така, както се харесва на народа“, посочи професорът. Това е валидно не само за тази класа, но и за всички, чиито професии са на показ. Андрей Пантев даде пример с попфолк изпълнителките, които трябва да си показват пъпа, защото публиката иска това. С актьори, „родени да играят Хамлет, които се правят на маймуни“, пак защото от тях се очаква това. „Аз съм техен лидер, аз трябва да ги следвам (да следва вкуса на електората – б.р.)“, цитира политически девиз събеседникът.

Според него в страната още не се е родил вторият Стамболов. „Има външни прилики с някои, които също са преминали от „Осанна“ до „Разпни го“. Но никой досега не е приел като своя мисъл тази на Стамболов: „Ще направя нещата, та макър да е запретено от законите.“

Проф. Пантев е сигурен, че от интелигентен човек политик не става. „Такъв човек има хамлетови колебания дали това, което иска да направи е справедливо и честно спрямо всички.“ Те го блокират и той не действа. А политиката е като войната – като държиш щика не можеш да си ангел.

На въпроса как интелигент като него се е озовал в Народното събрание и в политиката, проф. Пантев отговори, че всеки Парламент се нуждае от интелигенти с балансираща роля. Той даде пример с Виктор Юго. Когато френският Сенат обсъждал дали да заклейми Турция за зверствата при Априлското въстание в България, Юго дори не е знаел, че това се е случило в България. Като взел думата, споменал Сърбия и град Балак (Батак), но словото му било изключително вдъхновяващо и мъдро, и пресекло колебанията на френските парламентаристи.

Проф. Андрей Пантев каза още, че високо цени Пламен Орешарски заради равновестния му тон, който тотално липсвал в поведението на нашата политическа класа.

Leave a Comment