От 5 до 15 август земеделските служби ще осигуряват публичност на имотите

Подготвени са промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

земиПоредните промени на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) задължават общинските служби по земеделие в страната да осигурят публичност на данните за имотите в съответния район. Това изискване е заложено в проекта за изменение и допълнение на закона, който е внесен в Народното събрание от група депутати.

От общинските служби се изисква да подготвят списък на имотите, за които има записан ползвател в регистъра, който те поддържат, като посочат за кои имоти е подадено заявление. Освен това земеделските служби ще са задължени да оповестят публично и масивите за ползване, като изпратят информацията за тях, заедно с картен материал, данни за собствениците и размера на рентното плащане, към специалната комисия, създадена за разпределяне на масивите.

Особено внимание се обръща на Регистъра на собствениците и ползвателите на земеделски земи, чиято информация в него трябва своевременно да се актуализира. Собствениците на земя трябва в декларациите, които подават към земеделските служби, да посочат избрания начин на ползване на земите му, както и в случай, че ги е предоставил на трето лице – имената му. Ползвателите на земеделски земи не могат да бъдат вписани в Регистъра, ако собственика не е декларирал при вписването си в Регистъра договор с ползвателя.

Проектът променя и Закона за арендата като връща изискването при вписване в Службата по вписвания да се предоставя и скица(и) на имота.

Въпросните промени в ЗСПЗЗ са наложени заради установените през юли-август т.г. случаи за преотдаване на земи на трети лица без знанието на собствениците им.

Leave a Comment