Стопански валежи и слани във високите котловинни полета бележат седмицата

Времето и земеделските култури 26-30 септември 2017
Надежда Шопова

Надежда Шопова

Автор: Надежда Шопова, агрометеоролог

През изминалата седмица се наблюдаваше промяна в агро метеорологичната обстановка. Времето имаше есенен характер като в Пловдив минималната температура падна до 6°C, а максималната се понижи с около 10°C и в края на периода достигна едва до 25°C. Падналите валежи в равнинните райони бяха незначителни (Садово 3.0mm; Пазарджик 0.0mm; Сливен 2.0mm; Ст. Загора 0.4mm; Хасково 2.1 mm; Кърджали 3.8mm), В сутрешните часове росата беше често явление. Умереният до силен вятър създаваше усещане за по студено време.

През седмицата продължи узряването и прибирането на есенните плодове и късните зеленчукови култури. Влажността на почвата не се повлия съществено от падналите валежи. Градушка и ранни есенни мразове в района не бяха регистрирани. За района на Пловдив най-ниската радиационно-минимална температура достигна до 3.6°C.

През последната седмица на септември времето се очаква времето да бъде есенно. Ще преобладава облачно и дъждовно време като в началото на периода, през първите два дни се очаква да паднат съществени валежи със стопанско значение. Облачността ще се разкъсва и слънцето ще се усмихва в неделя и понеделник. Максималните температури ще бъдат между 17°C и 23°C, а минималните под 10°C (за района между 4.0°C и 9.0°C). В края на периода, в резултат на радиационното изстиване на земята във високите котловинни полета има вероятност да паднат и първи есенни слани.

През последните дни на месеца късните царевични хибриди ще приключат развитието си. Основните сортове грозде за червени вина ще натрупат необходимото за прибиране захарно съдържание. Очакваните валежи ще подобрят водно физичните свойства на почвата, което ще даде възможност за качествена предсеитбена обработка на свободните площи. Ще продължи прибирането на късните зеленчукови култури  и ако условията позволят ще се формира допълнителна продукция. Вероятността от мраз е все още по слаба, но за да се избегнат всички рискове от осланяване е добре да се следят регионалните краткосрочни прогнози на НИМХ.

http://plovdiv.meteo.bg

office.plovdiv@meteo.bg

032 632422 НИМХ, Пловдив

Leave a Comment