Дават 1 млн. евро за проучвания в Източна Европа на двойния стандарт при храните

С още милион ЕК ще разработи единна методика за сравнителни тестове на продуктите

Европейската комисия (ЕК) отпуска 1 милион евро за пазарни проучвания на държавите членки в ЕС, които установиха двоен стандарт при храните. Освен това комисията отпусна 1 млн. евро на своя изследователски център, за да разработи единна методика, по която държавите членки да правят сравнителни тестове на хранителни стоки. Вчера комисията обяви насоки за борба срещу двойния стандарт, срещу който най-остро реагираха Унгария, Чехия, Словакия и Словения. Брюксел обаче подчертава, че преди всичко националните органи за защита на потребителите и за контрол на храните трябва да следят дали производителите и търговците на храни спазват законодателството на ЕС. А ако при дадено нарушение е налице трансграничен елемент, местните контролни органи могат да търсят съдействие от колегите си в други държави и от Еврокомисията, се казва в напътствията, цитирани от в. „Сега“.

Оказва се, че Унгария, Чехия, Словакия и Словения са правили сериозни лабораторни изследвания, показващи, че има значителни разлики между храните, предназначени за западния и за източния пазари. ЕК ще обсъжда резултатите с представители на лабораториите от тези държави. България няма да участва в тях, тъй като Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) наблегна на четене и съпоставяне на етикетите вместо на лабораторни тестове за състава на продуктите – колбаси, спагети, сирене, шоколадови изделия, детски пюрета, сокове, студени чайове и др. При това БАБХ установи, че разлики в съдържанието между стоките, купени в България, и техните аналози от Германия, Австрия, Франция, Италия почти няма.

„Твърдо съм решена да бъде сложен край на тази забранена от законодателството на ЕС практика и да се гарантира, че всички потребители са третирани еднакво“, коментира Вера Йоурова, комисар по въпросите на потребителите.

 

Leave a Comment