Томислав Дончев в Пловдив: Шансът ни е в дигиталните технологии, където трябва да сме бързи и умни

Томислав Дончев в Пловдив на бизнес форума Индустрия 4.0Конференцията Индустрия 4.0, която започна днес, 28 септември, в рамките на Международния технически панаир в Пловдив, събра наши и европейски експерти от високо управленско равнище при откриването й. Гост бе и вицепремиерът Томислав Дончев. Той започна с обобщени икономически данни през 2016 г. и се опита да очертае най-добрата посока, която България трябва да следва, преодолявайки изостанавето на образованието и администрацията. Ето и думите му с незначителни съкращения:

„През 2016 г. производителността на труда се увеличава в България с 2.6%. В посседните 15 г. производителността на труда у нас непрекъснато расте с изключение на 2009 г., когато бяхме в рецесия. През тези години производителността на България расте с тепмовете, с които расте в други държави в Централна и Източна Европа.

По-съществен е трендът в последните години. Трудовите възнаграждения се движат по-интензивно отколкото ръста в производителността на труда. За да се стигне до сегашната ситуация, в която ние почти сме изчерпали потенциала от работна сила, който притежаваме. 

Изводите тук са два. Първо, допълнителните работни места през следващите години ще трябва да се запълват от хока, които са с относително ниско образование, което е естествена пречка пред създаването на продукти с по-висока добавена стойност. Второ, при ясна перспектива за покачване цената на труда, което е и последица в по-интензивното интегриране на България в общия пазар, това означава, че производствата, които са базирани на ниска цена на труда и ако конкуретноспособността им зависи само и единствено от това, с тях е свършено. Ако има такива производства у нас по-добре е да приключат бизнес цикъла си по естествен път и тази работна сила да бъде ангажирана в производства с по-висока добавена стойност.

За голяма част от българите, които смятат, че България не е индустриална сила. Не знам дали ще ви изненадам, но средният дял на индустрията у нас е 28% от брутния вътрешен продукт.  България има по-високи показатели дори от средноевропейските. В Гърция делът на индустрията е 20.8%, във Франция е 20.4, 30% е в Германия. 

По-интересният въпрос тук е за каква индустрия говорим.Ако индустриалното производство у нас е нараснало с 4.3% на годишна база, то преработвателната промишленост е с 6.3% и в същото време имаме спад на добивната промишленост. Разбира се, в западноевропейските държави индустрията е по-иновативна и с по-висока принадена стойност.

Ще си позволя за говоря за Европа като цяло. Факт е, че Европа имаме висока цена на енергийните ресулси. Производствата на Европа са свързани със зелената посока и социална отговорност, което е добре и е правилно. 

Данни от обществени проучвания за това какво е отношението на европейските предприемачи към дигиталната консумация, показват, че 75% от тях считат, че бъдещето е в дигиталните технологии. Само 25% от тях обаче правят усилие да внедрят дигиталните технологии, а само 5% от тях правят разходи за квалификации и преквалификации на работната сила в тази посока. 

Тук е нашият шанс.

Защо България има една от най-бързите интернет връзки в Европа? Тук изграждането на интернет инфраструктурата стартира относително късно. Ние нямаме стари решения, с които да се разделяме. Разбира се, освен шанс са необходими и структурни облекчения. За мен те са основно в две посоки. Тежките дисбаланси по отношение на търсене и предлагане, на квалификацията на работната сила. Често говорим, че между нуждите на бизнеса и това, което предлага образователната система, има пропаст, но аз ще кажа, че се гледаме от съседни планини. Задача на задачите е доближаване на нуждите на пазара на труда и квалификацията на работната сила. Другото, което може да направи държавата, е адекватен административен процес.  Не е реално да правиш бизнес 4.0 с администрация 1.0 и образование 0.0.

Ние сме относително малка държава, което е недостатък. В същото време това може да се превърне в предимство. Защото ако си много голям, можеш са си позволиш да си бавен и глупав.  Ние сме малки и затова сме задължени да бъдем бързи и умни. Според мен трябва да бъдем малко по-амбициозни.“

 

Leave a Comment