Европейският бюджет за земеделие след 2020 г., а не разпределянето му, ще предизвика дебати

index1„Нямаме съществени различия със земеделския бранш относно визията на новата Обща селскостопанска политика, основният дебат ще бъде свързан с бюджета“. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на Четвъртата международна конференция „Мир и земеделие”, която се провежда в рамките на проекта „Хляб на мира” от 27 до 29 септември 2017 г., в к.к. „Златни пясъци”, под надслов „Устойчиво управление на земеделската земя”. Във форума участват представители на 12 страни от Централна и Източна Европа. Визията за следващия програмен период на българския земеделски бранш е сходна с тази на останалите страни от Европейския съюз.

Бюджетът на ОСП се очаква да стане ясен през май следващата година, заедно с многогодишната финансова рамка, до тогава дебатите са на ниво премиери и финансови министри. По думите на Порожанов Европейската комисия трябва да извърши анализи като например, какви ще са последствията за фермерите в различните сектори, ако се намали бюджетът на ОСП. В глобален мащаб конкуренцията от трети страни е много силна спрямо европейските фермери, обясни министърът. Председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г. е предизвикателство, като една от основните теми ще е бюджетът на Общата селскостопанска политика, допълни още  той.

Румен Порожанов обясни още, че от двата програмни периода на ОСП до момента България си е направила вече поуките накъде да се насочи след 2020 г. Той посочи като изключително важни финансовите инструменти, които трябва да са неразривна част от двата стълба на ОСП поради различните рискове, които ескалират напоследък – както свързани с климата, така и със заболявания по животните. Земеделският министър подчерта необходимостта от ефективно опростяване на Общата селскостопанска политика, едновременно и за фермерите и за администрацията, както и поставянето на ясни и прозрачни правила при контрол и одит, за да се избегне субективният фактор.

 

Leave a Comment