Заплатата за работник в кравеферма стигна 1 200 лева

кравеферма в ЖелязноЗаплатата за работник в кравеферма достигна 1 200 лева, съобщи Пенко Налбантов, председател на асоциация „Тракия милк“. Животновъд в село Поройна, община Първомай, наел тези дни човек срещу посоченото възнаграждение. Търсенето на работник за по-малка сума се оказало безрезултатно.

„Истината е, че един от най-големите, ако не и първия проблем на животновъдите, е намирането на работна ръка. Никой не иска да се труди във ферми, всеки търси по-лекото“, каза Налбантов.

Във фермата в село Желязно близо до Пловдив заплащането е по 1 000 лева за доячите и малко по-малко за другите работници. „Средното възнаграждение е около 900 лева“, обобщи управителят Мариел Мерджанов. Отделно от това всеки петък в стопанството дават безплатно на хората си по два литра мляко и не отказват ако работника иска повече, което обаче рядко се случва.

Танчо Колев, който също е председател на асоциация в сектора, обясни, че неговите работници получават по 500 лева на месец плюс безплатна квартира, покриване на сметките за ток на семейството, плюс „мляко на корем“ и друга храна, когато се заколи животно. „Само хора от малцинствата можем да хванем, но и те се дърпат“, поясни Колев.

Според Бисер Чилингиров, който бе председател на Националната овцевъдна асоциация, под 700 лева не може да се наеме работник, а напоследък заплатите са се повишили между 800 и 1 000 лева. Абсолютно правило е животновъдите да осигуряват подслон на семействата, които пристигат да се трудят във фермите. Въпреки че тези възнаграждения са високи, от гледна точка на овцевъдите, работодателите са в постоянен риск да останат без помощници. Това се случва ако работниците получат предложение за работа в гръцки или испански ферми. Там условията са същите, но заплатите стигат до 1 500 евро, посочи Чилингиров. „Затова повечето овцевъди сами се грижат за животните“, заключи Чилингиров.

1 Comment

  1. бойков каза:

    Ето за това субсидиите в животновъдството в ЕС трябва да са еднакви във всичките страни членки.Сега разликите в вземанията за едно животно в ЕС са драстични .Пример в Румъния на пример миналата година за една крава фермерите са получили 1800лв а в бг в сичките плащания не надхвърлят 600лв ,във Франция е 2000евро на животно и т.н.

Leave a Comment