Мед, прашец и прополис от лечебницата на пчелите – на Централния площад в Пловдив

мед с джинджифил и пчела - базар в Пловдив

Пчелари от Пловдивска област и Странджа подредиха маси пред входа на пощата на Централния площад в Пловдив и така, заедно с благословията на дядо поп, днес започна изложбата базар на пчеларското сдружение „Акация 1899“. То ще продължи десет дни.

базар на мед в ПловдивПроизводителите предлагат мед от кориандър, акация, лавандула, мана, букетен, но заедно с това и тинктури от прополис, които се използват както при хрема и болки в гърлото, така и за повишаване на имунната система.

базар на медЕдин от редовните клиенти на базара разказа, че всяка есен си купува оттук 30 грама прополис, който в продължение на седмица се топи в 95% спирт в количество 100 мл. През това време той само разклаща бутилката, в която си приготвя елексира. След това всяка сутрин на гладно разтваря по 10 капки от тинктурата в чаша вода. „Резултатът е, че не ме лови ни грип, ни настинка“, сподели мъжът.

Разбира се, пчеларите предлагат още прашец – най-чистият белтък в природата. Някои от тях са добавили към меда джинжифил, арония, куркума и други полезни добавки, за да обогатят качествата му.

Тази есен пчелният мед се продава без ценови промени. Буркан мед върви от 8 до 13 лева, като най-скъп е мановия мед. Николай Гайдов, базар на мед

 

Leave a Comment