До 3 ноември ще бъде изплатен de minimis до 15 хил. евро за производителите на череши

замразяване на плодовеДФ „Земеделие“ отпуска 141 000 лв. помощ de minimis за земеделските стопани, производители на череши за компенсиране на щети, нанесени от неблагоприятни климатични събития през 2017 г. В резултат на зимните прояви на времето през март и април са нанесени сериозни щети върху овощните растения и най-вече върху черешите в областите Кюстендил, Пазарджик, Сливен и Стара Загора.

На заседание на УС на ДФЗ са определени и условията и редът за получаване на помощта. Общият размер на предоставените на един земеделски стопанин както и за едно и също предприятие помощи de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро ( 29 337.45 лв.) за период от три бюджетни години (2015 – 2017 г.). Размерът на помощта е 200 лв. на декар (2 000 лв. на хектар). Тя ще се отпуска за констатирано с протокол събитие от измръзване при 100 % или до 100 % пропаднали площи с череши. Не се допуска друго публично финансиране за същите разходи

Държавната помощ се предоставя на физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани, които фигурират в Регистър на земеделските стопани, с издадени протоколи за 100 % или до 100 % щети на площи с череши от област Кюстендил, Пазарджик, Сливен и Стара Загора.

Кандидатите могат да подават документи по схемата от 9 до 20 октомври 2017 г. в Областните дирекции на ДФ ”Земеделие”, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” (ПСМП) по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец и по седалището на юридическото лице.

До 3 ноември 2017 г. средствата ще бъдат изплатени на земеделските производители.

 

1 Comment

  1. бойков каза:

    Това не е държава,мащеха,Мащеха.Що не дадохте по 200лв на всички ами ще доказвате какво ще доказвате нима сте кьорави та не виждате ,че реколта тази година няма!!!!!Роди се само кайсия и праскова тая година нима не знаете .Мачкайте ни още па накрая ще си стегнем куфарите и ще ходим във фалиралата ГЪРЦИЯ да искараме пари за да работим нашите градини .

Leave a Comment