De minimis и за животновъди: По 7 лв. за крава, 3.73 лв. за овца

крави - ферма на ВангелЗа помощта с бюджет 7.5 млн. лв. се кандидатства от 9 до 27 октомври, плаща се до 17 ноември

От 9 до 27 октомври 2017 г. животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по схемата , която се прилага съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013. Документи се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие“. Указанията за предоставяне на помощта бяха приети от УС на ДФ „Земеделие“ на редовно заседание. Управляващият орган на фонда разпредели през август 2017 г. финансов ресурс по схемата, в размер на 7 578 000 лв.

Право на подпомагане имат земеделски стопани, регистрирани по Наредба № 3 от 1999 г., които отглеждат млечни и месодайни крави, биволици, овце-майки и кози-майки. Те могат да бъдат физически или юридически лица, еднолични търговци, кооперации.  Размерът на индивидуалната помощ е определен както следва:

  • за земеделски стопани, отглеждащи 10 или повече млечни крави или биволици – 7 лв. за глава животно;
  • за земеделски стопани, отглеждащи 5 или повече месодайни крави – 7 лв. за глава животно;
  • за земеделски стопани, отглеждащи 50 или повече овце-майки или кози-майки – 3,73 лв. за глава животно.

На подпомагане по de minimis подлежат фермери, които са заявили едри и дребни преживни животни по поне една от схемите за обвързано с производството подпомагане или по схемата за преходна национална помощ за овце-майки или кози-майки за директните плащания на Кампания 2017.

Общият размер на предоставените на един земеделски стопанин и за едно и също предприятие помощи de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро ( 29 337.45 лв.) за период от три бюджетни години (2015 г. – 2017 г.). Помощта е част от норматива за отглеждане на една крава, биволица, овца-майка и коза-майка.

Крайният срок за изплащане на минималната държавна помощ е до 17 ноември 2017 г.

 

1 Comment

  1. бойков каза:

    Чудя се какво би казал един холадски,френски,германски фермер ако му дадат 4ЕВРО субсидия на крава и го задължат да спазва един куп правила за тези подаяния Само в бг може да се подиграват така с производителите с

Leave a Comment