114 г. от рождението на Джон Атанасов – човекът на късната слава

Джон АтанасовДори не можем да гадаем колко гении са живели на земята без да получат слава за качествата, които са им дали преднина пред съвремениците им и чрез които човечеството е получило прогрес. За малко и Джон Атанасов – американецът, чиито баща е бил българин, е можел да остане извън главните страници на историята. Съдбата обаче му е спестила тази горчивина.

Бащата на компютъра, както днес именуват Джон Атанасов, се е родил на 4 октомври 1903 г. близо до Ню Йорк. Имало е от кого да наследи усета към математиката и за това как работят техниките. Майка му Айва Парди е била учителка по математика, а баща му Иван Атанасов от ямболското село Бояджик е работел като електротехник, а по-късно се е дипломирал като електроинженер.

Увлечен от числата и безкрайните възможности за работа с тях, Джон Атанасов първо завършва с отличие колеж в Мелбъри по естествени науки и математика. След това записва електроинженерство в университета на Флорида в Гейнсвил, а после продължава образованието си в щатския колеж на Айова. През 1929 г. става докторант в Уисконсинския университет, където във връзка с докторатнската му тема, му се налага да работи много със сметачна машина. Именно тогава се появяват идеите му как да я подобри.

През 1930 г. Джон Атанасов се прехвърля като доцент по физика в щатския колеж на Айова. Там работата му, свързана с решаването на диференциални уравнения, отново го насочва към създаването на устройство, което да работи по-бързо и сигурно от познатите до момента сметачни машини.

Първо, заедно с Глен Мърфи, създават малък аналогов калкулатор, който обаче не е точен. В края на 1938 г. Атанасов се насочва към изработването на цифрова изчислителна машина. Основните принципи, от които се е водил ученият, са били, че тя трябва да използва електричество и електроника, да извършва вътрешни операции с двоична аритметика, да използва отделна памет и логически изрази, а не броене.

Заедно със студента Клифърд Бери, Джон Атанасов в крайна сметка създава нова сметачна машина, наречена по-късно „компютърът на Атанасов – Бери“. Тя е монтирана в сградата на колежа. Поради Втората световна война, в която българинът е бил ангажиран, машината не е била усъвършенствана, а по-късно дори е била демонтирана без знанието на двамата създатели.

Преди това обаче Джон Атанасов разкрива начина на работа на изчислителната машина пред Джон Моукли през 1941 г.

Атанасов прехвърля собствеността върху интелектуалните права на изобретението на колежа в Айова, но по-късно, по време на войната, от колежа преценяват, че то вече не е актуално и не го внасят в Патентното ведомство. Така трудът на българина потъва в забрава, тъй като след войната той започва да се занимава с разработването на други устройства, като създава и собствен бизнес.

Едва през 1967 г. изобретената от Джон Атанасов изчислителна машина е изтупана от праха заради съдебно дело между две големи компютърни фирми. Спорът им е именно за интелектуалното право върху цифровия електронен компютър. Така излиза на светло истината, че Атанасов е първият създател на компютъра. Това се случва малко преди той да стане на 70 години.

Джон Атанасов умира на 91 г. през 1995 г.

Прочети още: Джон Атанасов – син: Имам 11 синове и внуци и очаквам някой да прояви гения на баща ми

 

 

 

 

Leave a Comment