На 6 октомври турската общност в Пловдив черпи с ашуре на Джумаята

ашуреТурската общност в Пловдив отново ще черпи с “гозбата на мира” този петък (6 октомври). Идеята е събитието да се превърне в традиция и да събира всяка есен представители на различни народности и религии в знак на мирно съжителство и солидарност. Първата “Вечер на ашурето” се проведе при голям интерес през октомври миналата година в Дома на етносите, по идея на Ахмед Пехливан – председател на Мюсюлманското Настоятелство и Сдружение „Йешилай“ България. Той е член и на Консултативния съвет към Фондация “Заедно”, представлявана от най-старите етнически общности в Пловдив, които осъществяват редица културни събития.

Tази година в деня на ашурето, всеки ще може да види как се приготвя “гозбата на мира” и да опита от нея абсолютно безплатно. Демонстрацията на открито ще е точно в 12 ч. в петък на обед пред Джумая джамия в центъра на Пловдив. Благотворителният ден се организира с подкрепата на Генералния консул на Турция в градаХюсейин Ергани.

         Сред всички народи ашурето е познато като “гозбата на мира”. Смята се, че това е най-старата позната рецепта за ястие в света. Легендата разказва, че то било любимият десерт на Ной. Посланията на “Денят Ашуре” са за мир, солидарност, разбирателство, състрадание, толерантност и хуманизъм в целия свят и затова ястието се нарича “гозба на мира”. По традиция с ашуре се черпят всички приятели, без значение на техния произход и религия. По време на първото издание на Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела” през месец май т.г, ашурето бе едно от най-предпочитаните традиционни турски ястия.

Leave a Comment