240 консервни фабрики чакат пипер, а той – на полето

Георги Василев„В момента 240 фабрики за преработка на зеленчуци искат за изкупуват пипер, но пипер няма“, информира организационният секретар на асоциация „Български пипер“ Георги Василев. Липсват не само българските чушки, но и вносните от Сърбия, Македония и Гърция.

Причината за дефицита е първо, защото тази година площите с пипер са с около 35% по-малко спрямо 2016 г. Второ, силното лятно слънце унищожи голямата част от растенията на полето. Трето, нито един район, в който се гледат чушки, не избегна градушките тази година, изброи Василев.

Към днешна дата полетата са пълни със червен пипер, който всъщност е зелен заради захлаждането. „Синоптичните прогнози предвиждат затопляне до 30 градуса и никакви слани до 5 ноември. Ако са верни, плодовете ще узреят и част от реколтата ще се насочи и към консервните предприятия“, каза Георги Василев. Но ако не се затопли, пиперът няма да стане, защото при температури под 13 градуса, той не реагира.

Според него за загубите от тазгодишните щети от градушка производителите имат вина, тъй като много малка част от тях застрахова продукцията си. „Едно, защото липсва застрахователна култура. И друго, защото има недоверие към компенсирането, което предлага застрахователната система.“

Относно недоверието, Георги Василев поясни, че отговорност за това носи ДФ „Земеделие“, което всяка година раздава на застрахователните компании милиони с отпусканата държавна помощ, но не се интересува дали фермерите действително получават компенсации за природните щети.

Leave a Comment