Овцевъд от Разградско болен от антракс

стадо овцеОвцевъд от село Трапище, област Разград, е болен от антракс и е приет в болница за лечение с антибиотици. При него е проявена кожната форма на заболяването, познато още като „синя пъпка“, съобщи националното радио. Тримата членове на семейството на животновъда, както и работникът в овцефермата са на профилактично лечение с пеницилин.

Антраксът се предава на човек единствено от болни животни, а причинителят на болестта е силно заразен. Особено рискови за прихващане на антракса са хора с наранена кожа. Заболелите не могат да заразят други хора, пояснява д-р Рени Кирякова от здравната инспекция в Разград. Овцевъдът е в добро състояние и няма опасност за живота му.

От Агенцията по храните спешно са ваксинирали всички преживни животни в селото срещу антракс, като най-напред са започнали от стопанството на пострадалия. Той отглежда 600 овце и в оборите ще бъде извършена дезинфекция.

Антраксът се причинява от бактерия, която може да се размножава при температури от 15 до 40 градуса. Дезинфекционните разтвори я унищожават напълно. Най-старите сигурни сведения за наличието на заболяване от антракс са от преди 32 хиляди години, спори от бацила са открити в мамут.

 

 

Leave a Comment