Грешки по мярка 7.2: Когато общините проектират ремонт на водоснабдителна мрежа, оправят улиците

София област е с най-много подадени проекти и най-висока поискана субсидия по мярка 7.2

път за ремонтиранеДФ „Земеделие“ публикува свой анализ, в който посочва най-често допусканите грешки при кандидатстване по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“. 

Грешките са систематизирани в 5 групи:  Грешки, свързани с допустими и недопустими разходи; Грешки, свързани с представените документи; Грешки, свързани с попълването на таблица за допустимите инвестиции; Грешки, които водят до промяна в критериите за оценка; Други грешки – виж анализа ТУК

Един от примерите, дадени от фонда за грешки, свързани с допустими и недопустими разходи, посочва, че когато община кандидатства с проект за дейности по чл. 4, т. 3, ( „изграждане, реконструкция и/или рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения в агломерации с под 2000 е.ж. в селските райони“ – цитат от Наредба 12, юли 2016 г.), правят реконструкция и/или рехабилитация на уличната мрежа, без да се извършват ремонтни дейности на водопроводната мрежа под тях. Или пък кандидатстват за реконструкция и/или рехабилитация на улици, съгласно чл. 4, т. 1 от Наредба № 12 от 25.07.2016г., които са част от републикански или общински пътища.

От анализа на ДФЗ се вижда, че при предходния прием по мярка 7.2, най-много проекти – 88 на брой, са подадени от област София. Тези проекти са и на най-висока стойност – 251 381 069,02 лв. Следващата община с най-много проекти – Благоевград, е с 58 проекта за 102 729 433,08 лв.

Анализът на ДФ „Земеделие“ е във връзка с очаквания втори приеми по подмярка 7.2. Фондът е подготвил анализ и за грешките, допускани по подмярка 7.6, която е свързана с културното и духовно наследство.

Анализите имат единствено информативен и препоръчителен характер с цел намаляване на срока за разглеждане на заявленията за подпомагане чрез намаление на забележките към проектните предложения.

 

Leave a Comment