Машини за пакетиране на сурови плодове не се финансират по мярка 4.2

Технологичните проекти за преработка на мляко и месо трябва да бъдат заверени от БАБХ, припомнят от ДФ „Земеделие“ в анализа за най-често допусканите от кандидатите грешки

машина за сортиранеМашини за сортиране и пакетиране на необработени плодове и зеленчуци не са допустими за финансиране по мярка 4.2 „Преработка/маркетинт на селскостопански продукти“. Ако кандидатът има намерение да закупи оборудване за сортиране на стерилизирана продукция, то тогава инвестицията се приема като подходяща за мярката. Този и други примери са посочени в сайта на фонд „Земеделие“ като грешки, които най-често са били допускани при първия прием по преработвателната подмярка – прочети ТУК. 

Друга основна грешка е, когато земеделският производител, който кандидатства за закупуване на машини за преработка на част от земеделската си продукция, включва в инвестиционните си разходи и машини за първичното производство, например трактори. Или намерение да закупи земя.

Пример за документален тип грешки е представяне на разрешение за строеж, което обаче не е влязло в сило. Или пък посочване на оферти на строителни фирми, които не са регистрирани да извършват типа строеж, който е в проекта на кандидата. Или представяне на становище за оценка и въздействие върху околната среда (ОВОС), което не обхваща инвестиционното намерение в неговата цялост.

Понякога в бизнес плана си кандидатът посочва, че ще разкрие Х работни места, но в друга таблица, свързана с разходите за заплати, той изписва възнаграждения за Y работници. Сред често срещаните грешки в бизнес плановете се посочва несъответствието между производствения капацитет на предприятието, описан в бизнес плана, и технологичния проект. Има несъответствия не само в количествата, но и във видовете произведени продукти, уточняват от ДФЗ.

В „Други видове грешки“ анализът описва липсата на подробна техническа спецификация на активите/услугите в проектите. От фонда разясняват, че технологичните проекти в сектор мляко и месо трябва да бъдат заверени от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Leave a Comment