50 години от смъртта на най-известния бунтар Че Гевара

Че ГевараНа 9 октомври 1967 г. в Боливия умира най-известният революционер на 20 век Че Гевара. Смъртта му е мъчителна. Сержантът от боливийската воиска Марио Теран, който искал лично да отмъсти за убитите си от партизаните приятели, стреля девет пъти към Че Гевара, като го ранява първо в краката, после в раменете, в гърдите и в гърлото.

Още преди да бъде заловен, Че Гевара е бил ранен, а отделно от това го мъчили и остри пристъпи на астма, от която страдал още от дете. В последните си часове революционерът символ имал спокоен и проницателен поглед, и гледал всеки в очите, по начин, който карал другите да се ужасяват.

„Ще убиете само човека“, казал преди смъртта си бунтарят. Той твърдо вярвал, че идеите му ще продължат да бъдат актуални докато не настъпи равенство между хората.

Че Гевара умира на 39 години.

Той е роден в заможно семейство в Аржентина. Въпреки астмата спортува, чете поети и сам пише стихове, чете философи и пише книга за революцията, обича математиката, влюбва се във фотографията, от малък играе шах, дипломира се като лекар.

Като студент предприема пътувания из Южна Америка и се ужасява от бедността, която вижда. Това запалва революционния му дух. Че Гевара (рожденното му име е Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна) активно участва в Кубинската революция и като главен прокурор е отговорен за смъртните присъди на стотици хора, които са подкрепяли режима на Бариста.

След Куба, той неуспешно се опитва да запали революции в Конго и в Боливия.

Leave a Comment