Модерно земеделие: Директна сеитба на пшеница в стопанството на Делгянски

Торовата норма е наполовина, разходи за почвени обработки липсват, добивът е с 5-10% по-висок, а земята по-плодородна 

Четвърти октомври все още е слънчев и тих, а на полето е красиво. Стръкове пшеница зеленеят, пробивайки си път към слънцето, сред безразборно разхвърлените из нивата сухи стебла, останали след жътвата на слънчоглед. Новият посев е израсъл към десетина сантиметра след обилния дъжд преди седмица.

Полето е осеяно със сухи стебла на ожънатия слънчоглед

Полето е осеяно със сухи стебла на ожънатия слънчоглед

 

„Започнахме да сеем пшеница още от 19 септември, когато полето беше сухо. Реално, от 15-20 юни не беше падал дъжд. Но, тъй като трябва да направим сеитба върху доста площи, пуснахме сеялките по-отрано. Тази пшеница тук е засята на 25 септември и е на десет дни“, разказва зърнопроизводителят от Раковски, област Пловдив Венелин Делгянски.

Венелин Делгянски вече е спестил от разходите за обработка на почвата и от торовата норма

Венелин Делгянски вече е спестил от разходите за обработка на почвата и от торовата норма

Сеитбата е извършена директно. Веднага след жътвата на слънчогледа, зърнопроизодителят е пуснал сеялките. И това е всичко. Никаква обработка не е предшествала засяването на зърното в безводния период тогава.

„При директна сеитба, направена в суша, резултатът е по-добър спрямо конвенционалната сеитба,  защото не нарушаваме структурата на почвата. Когато не я обработваме, не обръщаме пластовете й и влагата в нея се запазва. А семената попадат там, където трябва да са. При стандартното производство производителите правят оран, дисковане, култивиране и други практики. Почвата напълно изсъхва и става на буци. Това изисква допълнителни обработки, които струват труд, време и пари“, обяснява Делгянски.

Пшеницата си е пробила път между растителните остатъци

Пшеницата си е пробила път между растителните остатъци

„Сеитбената норма е стандартна при директното засяване, но тук предимството е, че торът се полага заедно със семената и нормата му е с 50% редуцирана. Намалението е заради това, че той попада директно при семената, вместо предварително да е разпръснат в почвата, както се прави при конвенционалното производство. В стандартния вариант зърното трябва само да си намери тора. В същото време фосфорът, който даваме, е слабо подвижен. Независимо дали почвата е суха или е влажна, фосфорът се придвижва максимум 2-3 см. Затова е хубаво да го пуснем точно там, където е легнало семето.  Именно затова, че при този тип сеитба нямаме загуба на тор, намаляваме наполовина торовата норма. Ако колегите слагат по 20 кг на декар физически тор, ние го намаляваме на 10 кг. Не само че пестим от разходите за подхранване, но и получаваме с 5 до 10 процента по-висок добив, когато започнем да жънем следващата година“, разказва зърнопроизводителят.

В семейното стопанство на Делгянски от 2012 г. насам непрекъснато увеличат площите с директна сеитба. Тази година те са 3 500 дка с пшеница и около 3 000 дка с рапица и представляват 7-8% от земята, която стопанисва фамилията.

„Преди пет години започнахме най-напред със 100-200 дка, за да пробваме“, припомня си Делгянски. „В земеделието всеки опит продължава най-малко пет години. Наблюдаваме резултатите при различните типове почва, при различни сортове, при сроковете на засяване и други. Директната сеитба трябва да е върху почви, които не са уплътнени, затова предварително измервам със специален уред плътността на земята.“

Една от дългосрочните и фундаментални ползи от директната сеитба е, че почвата подобрява плодородието си. Растителните остатъци от предишната реколта на полето се разлагат постепенно на повърхността с помощта на микроорганизмите, които чрез работата си структурират горния слой. Затова, когато хванеш в шепа такава земя, тя е мека и податлива – нито е с буци, нито е като пясък, нито е суха, нито е влажна.  Затова и семената поникват дружно и точно в реда.

На друго поле два трактора Джон Диър с бункери за тор и със сеялки вдигат прахоляк на култивирано поле. Въпреки че в района са паднали преди по-малко от седмица към 50-на литра дъжд, земята е суха.

Сеялката си е намерила трактора, шегува се Венелин

Сеялката си е намерила трактора, шегува се Венелин

 

„Тук почвите (между селата Чоба и Тюркмен) са по-леки и ни позволяват работа веднага след дъжд. И 100 литра дъжд да се изсипят, след ден и половина влизаш и работиш“, обясни производителят.

Делгянски са толкова истински почитатели на машините Джон Диър, че от няколко години предлагат на колегите си земеделско оборудване с тази марка. Техниката е внесена директно от САЩ. „Клиентите са доволни и често изпращат съобщения и снимки след първото им използване. Това, ме радва“, призна Венелин. „Хората, които разбират от машини, с един поглед схващат, че Джон Диър е класа. С тази техника се работи по-лесно и по-удобно, а резултатът е по-добър. Американците не само, че влагат качествен материал в изработката, но са помислили за всеки детайл как да работи.“

Тъй като самият той е земеделец, Венелин Делгянски веднага се отзовава, ако клиент му се обади за проблем. Няма събота и неделя, няма празници, работното време също няма начало и край. Знам, че на полето работата никога не бива да чака и ако загубиш един ден, не знаеш колко всъщност губиш“, подчертава продавачът на Джон Диър. Складът е пълен с резервни части, като целта е всички продадени машини да бъдат обезпечени. „Не е измислена техника, която да не се чупи, но ако нещо такова се случи, производителят поне е спокоен, че като се обади, реагирам на момента“, каза Делгянски.

Успоредно с продажбите, той е в центъра и на сеитбената операция. Има намерение да я приключи преди края на октомври.

сеитба на пшеница в стопанството на Делгянски

 

Leave a Comment