Администрации в ЕС вече прилагат IT технологии при субсидиране на земеделието

България ще е домакин на 43-та среща на разплащателните агенции през май 2018, обявиха на на конференция на директорите в Естония

Живко Желев

Директорите на разплащателни агенции в държаните от ЕС обсъдиха на среща в Естония прилагането на ОСП 2014-2020, новите технологии и завишения контрол при процедурите за управление на риска. 42-та традиционна конференция се проведе в град Тарту, съобщиха от ДФ „Земеделие“. В нея взеха участие изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков и зам.-директорът Атидже Алиева-Вели. На срещата присъстваха и представители на Европейската комисия, Европейския парламент и Европейската сметна палата.

Новите технологии са част от инструментариума, чрез който разплащателните агенции следят правилното разходване на финансовите средства от националните бюджети и този на ЕС.

Акцент в презентациите беше поставен върху процесите на електронизация и роботизация при приема и обработката на заявления както по схемите базирани върху ИСАК, така и по тези, извън ИСАК. Интерес предизвикаха представените нововъведения при електронните системи на разплащателните агенции, получили световни призове за иновации в земеделието.

Друг акцент на конференцията беше поставен и върху ОСП и новите технологии, в контекста на повишаване ефективността на контрола при разходване на средствата. Бяха представени и IT инструментите за земеделие, както и първите резултати от сателитно базираната коситба на пасища.

На фокус беше поставен последния доклад на Европейската сметна палата – „Какво се промени през 2016 г.?” Беше обсъден и текущия статус на преговорите за Омнибус и процеса към ОСП след 2020. Предложението за регламент „Омнибус“ представлява втория етап в опростяването на ОСП и идва след поредица мерки, приети чрез промени в делегирани актове и актове за изпълнение на ЕК и нейни насоки.

На конференцията в Естония бяха презентирани и заключенията от 41-вия форум в Малта, насочени към въвеждането на дигиталните иновации. Директорите на разплащателните агенции подписаха обща декларация за внедряване и използване на новите технологии в администрирането на дейностите.

Проведени бяха и три тематични работни групи, които разгледаха детайлно новите решения при променяща се нужда от достъп до данни, 100% мониторинг – като нов начини за извършване на контрол и възможностите за въвеждане на напълно автоматизиран процес при прилагане на ИСАК.

Ръководителят на 42-та конференция на разплащателните агенции в ЕС Ати Блейв връчи на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков съдийското чукче – символ на ротационното домакинството на форума.

Живко Живков

Живко Живков

Изпълнителният директор на ДФЗ – РА Живко Живков поздрави делегатите на форума и обяви, че страната ни ще бъде домакин на следващата 43-та конференция на директорите на разплащателните агенции, която ще се проведе в София от 16 до 18 май 2018 г. Живков изтъкна, че един от основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС, е свързан с опростяването и модернизацията на Общата селскостопанска политика (ОСП) за следващия програмен период 2020-2027 г.

 

Leave a Comment