Преди 10 г. Шри Чинмой напуска земния живот

Шри ЧинмойПреди 10 години на 11 октомври 2007 г. индийският духовен учител Шри Чинмой напуска земния живот на 76-годишна възраст. Той оставя след себе си изключително богато творческо наследство от песни, книги, рисунки и инициативи. Самият той умее да свири на десетки музикални инструменти, а едно от любимите му занимания е да пее. Най-популярната инициатива на духовния учител е Световният пробег за мир, който през 2018 г. ще премине през земното кълбо за 18-ти път, а европейският му старт ще бъде даден в София през февруари. Името на Шри Чинмой е особено известно в Пловдив, където ежегодно се организират маратон и полумаротон на Олимпийския гребен канал.

Шри Чионмой е роден на 27 август 1931 г. в Индия като седмо и най-малко дете на Йогамая и Шаши Кумар Гош. Когато на 12 години остава кръгъл сирак, той постъпва в ашрама на Шри Ауробиндо и става негов ученик. В училището на Шри Ауробиндо се преподават както духовни практики, така и уроци по литература и творчество. В ашрама спортът е особено тачен и любовта на малкия ученик към него остава завинаги.

картини на Шри Чинмой

Изложба на картини на Шри Чинмой в Пловдив
Снимка от архива

През април 1964 г., когато е на 32 г. , Шри Чинмой се отправя към САЩ, за да разпространи своето духовно учение за Пътя на сърцето и постоянното себенадминаване като средство за усъвършенстване. В Ню Йорк той открива стотици последователи, чиито брой по света започва да расте.

Загрижен за мира на земята, Шри Чинмой смята, че той не започва на масата на политическите преговори, а в сърцето на всеки човек. Мирът е духовна ценност, а не просто инструмент на управляващите света. Мъдростта в неговите духовни лекции намира признание и в ООН, в чиято централа той започва да води ежеседмични медитации, които се посещават от работещите в организацията.

Шри Чинмой е вдъхновител и на ултрамаратоните в Ню Йорк, в които участниците преминават хиляди мили до финала. Учителят смята, че като се включват в това свръхчовешко физическо изпитание, бегачите отключват вратите на духовното познание. Ултрамаратоните продължават и до днес, а в тях взимат участие и българи.

Шри Чинмой е посещавал България два пъти. При първото си идване през 2000 г. той изнесе безплатен концерт в зала 1 на НДК и провъзгласи България за Цвете на мира. Седем години по-късно през януари 2007 г. той бе във Варна, където написа духовен химн на страната.

Прочети още: Мъжът, който преплува Ламанша: Всеки човек е съвършен!

Сънят на Всевишния в четвъртък вечер

 

Leave a Comment