Агрометеорология: Очаква ни благоприятна за земеделието седмица

Времето и земеделските култури 15.10.2017-21.10.2017

Автор: Надежда Шопова, агрометеоролог

Надежда Шопова

Надежда Шопова

През изминалата седмица настъпи значително подобрение в агро-метеорологичните условия в района на Южна България. В Пловдив максималната температура на въздуха надвиши 23°C, а минималната остана положителна, със стойности около 5.0°C. До малко над 2.0°C се понижиха радиационно-минималните стойности, но есенни слани в равнинната част все не бяха регистрирани. Падналите валежи подобриха влажността на почвата до 100 cm. В района на Пловдив, Пазарджик, Хасково и Ямбол нивата на почвена влага бяха около ППВ като на много места беше отчетено и преовлажнение в горните почвени слоеве.

Засетите през втората половина на септември площи със зимна рапица масово поникнаха. В средата на първото десетдневие на октомври започна и сеитбата на пшеница в района. Продължи узряването и прибирането на винените сортове грозде и есенните плодове. Липсата на отрицателни температури позволи формиране на допълнителна продукция от червени пипери, домати и патладжани.

През почивните дни и през средата на второто десетдневие на октомври времето ще бъде благоприятно за работа на полето и за начално развитие на есенниците. Очаква се да преобладава слънчево и по-топло от обичайното за сезона време. Максималните температури на въздуха отново ще бъдат близки и по високи от 23°C, а минималните ще останат положителни. На този етап есенни слани в района не се прогнозират, но е добре да се следят локалните, краткосрочни прогнози.

През следващия период се очаква агро-метеорологичните условия да продължат да се определят от наднормени температурни постъпления. Значително ще се подобрят водно-физичните свойства на почвата и ще има условия за провеждане на качествени предсеитбени обработки. Не трябва да се забравя, че сеитбата с обеззаразени семена е предпоставка за избягване риска от голям брой икономически важни гъбни заболявания при житните култури. При подготовката на площите от съществена важност е предшественикът – при чисти от плевели площи от окопни култури може да се извърши дисковане като се има предвид, че при наличие на повече растителни остатъци нормата на сеитба е добре да бъде завишена. Дълбока оран се препоръчва от специалистите за силно заплевени или площи от зърнено-житни предшественици. При така очакваното сухо и слънчево време сеитбата на ечемик и пшеница ще може да продължи и  да се осъществява в оптимални срокове, които за района на Южна България са през месец октомври. При засетите навреме площи с рапица ще протича фенофаза масово поникване, а при житните в зависимост от срока на сеитба –покълване-поникване-трети лист.

Ще продължи узряването на късните ябълки, дюлите, хинапа. Сухото и слънчево време ще е подходящо за беритба при ядките – бадеми, орехи, кестените, гроздето, късните зеленчуци. През периода ще има условия за засаждане на зимен чесън, лук за зелено както и за сеитба на бакла, спанак, салати др. Ще продължат да ни топлят жълтите багри на есенните минзухари и земната ябълка. Постепенно, с понижаване на температурите ще се наблюдава есенно оцветяване на листата, отначало при парковата растителност.

http://plovdiv.meteo.bg

office.plovdiv@meteo.bg

032 632422 НИМХ, Пловдив

Leave a Comment