Хиляди животновъди се струпаха на първото Фермер Експо Раковски

Министерството е ваш надежден партньор, увери животновъдите зам.-министър Лозана Василева

Фермер Експо Раковски

Хиляди животновъди се събраха на първото изложение Фермер Експо Раковски 2017, което днес се провежда на пазара за живи животни в кв. Секирово. Основните изложители – ферми и Тракийския университет, бяха докарали биволи, крави, юници и телета, кози и овце от различни породи, в това число и месодайни. Ферма под Балкана на Никола Кулов представи биволици от породата Българска мура и Сиво говедо, Тодор Ванев – юници Джерсей, Видол Петров докара ярета от швейцарската Тогенбургска порода, а също Българска бяла коза. За изненада на колегите си млечната ферма „Асеница – 96“ се представи очаквано с Холщайн, но също така и с екземпляри от месодайната порода говеда Абердин Ангус. Бик от Херефорд  на Христина Георгиева допълни изложбата с месодайни. Овце от породите Ил дьо франс, Мутон Шароле, Аваси и други събираха своята си публика.

Два екземпляра Сиво говедо

Два екземпляра Сиво говедо

 

Изложението привлече и търговски фирми с техните предложения към животновъдите – от машини до консумативи.

Фермер Експо Раковски - децаОтделно от това производители на разнообразни млечни продукти и мед отрупаха пазарните маси. В заведението на открито замириса на печено месо, а облечени като пролетни цветя деца очакваха знак да излязат на сцената. Директорът на Националния съюз на говедовъдите в България Михаил Михайлов с лекота пое ролята на конферансие, съобщавайки за подготвената томбола и имената на спонсорите на събитието. Въпреки че още от 9 часа пазарът се напълни с хората, изложението очакваше официалното си откриване с пристигането на земеделския заместник-министър Лозана

Михаил Михайлов

Михаил Михайлов

Василева.

„Млечният сектор е изключително важен и с утвърдени традиции, важен е и за цялата икономика“, поздрави участниците зам.-министърът, след като изказа благодарност за поканата на организацията на производителите от Раковски „Фермерско мляко“. Тя посочи, че секторът активно се подкрепя от министерството както с възможностите на Първи и Втори стълб от Програмата за развитие на селските райони, така и с държавни помощи. „В момента тече прием по de minimis и за първи път – по Мярка 14 за хуманното отношение“, даде пример Лозана Василева. Зам.-министърът увери животновъдите, че имат надежден партньор в лицето на министерството, за устойчиво и балансирано развитие на сектора.

Официалните гости и организаторите

Официалните гости и организаторите

Гости на събитието бяха ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева и директорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите акад. Димитър Димитров. Проф. Янчева отбеляза, че председателят на „Фермерско мляко“ Рангел Матански е възпитаник на университета. Ректорът поиска от всички българи да подкрепят Матански, който на 18 октомври ще представлява страната в конкурса Европейска награда за млади фермери 2017 в Брюксел. Неговият доклад, от всички 11 одобрени, ще е втори“, посочи проф. Янчева. Тя обърна внимание, че във фокуса на Европейската комисия вече е проектът Европа 2030, в който храната и агробизнесът имат водеща роля.

Акад. Димитров пък разказа как е разяснил на свой колега чужденец защо българското сирене от една и съща марка има различен вкус за разлика от устойчивото холандско. „Защото компютър храни холандските крави, а българските пасат трева, която всяка седмица си изменя състава, а това променя вкуса на млякото, а оттам и на сиренето“, откроил съществената разлика директорът.

Приятели на „Фермерско мляко“ от други животновъдни организации и сдружения също пристигнаха на първото Фермер Експо Раковски. А то, по думите на кмета на Раковски Павел Гуджеров, е организирано „повече от отлично като за първо представяне“.

Лозана Василева и Рангел Матански отрязяха лентата на изложението

Лозана Василева, Рангел Матански и Павел Гуджеров отрязяха лентата на изложението

 

 

Leave a Comment