На 26 октомври Коматевско шосе ще е проходимо, с паяк, камери и брояч

За пръв път от шест години кметът Иван Тотев се срещна със съграждани по тяхна инициатива без да предстоят избори

На 26 октомври, Димитровден, Коматевско шосе ще е с положена настилка от битум и проходимо. Това каза тази вечер пред жителите на квартал Коматево, като потвърди по-рано даденото си обещание, кметът на Пловдив Иван Тотев. Очакваният диалог с него напълни читалището, а кметът призна, че за първи път от шест години участва в среща, която не е предизборна и е по инициатива на квартала и на сдружението „Коматевци за Коматево“.

Иван Тотев на среща в Коматево

 

По болната тема за проточилия се ремонт на шосето Иван Тотев поясни, че последният пласт асфалт ще бъде положен, когато се изградят тротоарите. Те ще са с червена настилка и ще представляват споделена велоалея. Шосето ще е с ширина от 7 метра с 3.5 м за всяка от двете ленти, с джобове за спирките на автобусите, които ще са със заслони. След като тротоарите бъдат готови, ще се положи асфалта в „най-подходящия момент“. Тъй като пътят ще е сравнително тесен, ще бъде забранено спирането на автомобили по него, а за да бъдат дисциплинирани шофьорите, по „Коматевско“ ще патрулира „паяк“.

Желанието на общината е общественият транспорт да възстанови движението си по стария маршрут още на 1 ноември, но въпросът предстои да се обсъди с транспортните фирми и организации.

Кметът отказа да се ангажира със срок кога шосето ще бъде разширено с още две ленти, тъй като това не е въпрос на намерения, а на измервания. Предстои да бъде монтиран брояч, който да предостави обективна информация за натовареността на пътя. Според неговите показания ще бъде преценена необходимостта от разширяване. За пример Иван Тотев даде големите булеварди на Пловдив, по които ежедневният трафик е 18-20 хил. автомобила.

Освен брояч, на шосето ще бъде монтирана и полицейска камера.

Разходите за цялостния строеж на Коматевско шосе, заедно с допълнителните средства за канализация, са 7.7 млн. лв., обобщи кметът.

През 2018 г. община Пловдив ще задели средства за отчуждаване на 6-7 частни имота, които са в кв. Остромила за облекчаване на движението по отсечката, която свързва Коматевско шосе с ул. „Димитър Талев“.

коматевциВ момента се проектира връзка между Коматевско шосе и кв. Прослав, информира още кметът. Тя ще е продължение на новата асфалтирана отсечка, която излиза на новопостроеното кръгово движение след кв. Остромила.

През 2019 г. ще започне работата по изграждането на Южния обходен колектор, който ще започне от Пещерско шосе и ще стигне до район „Тракия“. Този проект е държавен и изключително скъп, поясни Тотев.

Кметът на Пловдив обеща гробищния парк на квартала да бъде разширен с два общински терена, които така или иначе са били предвидени за тази цел, но са били забравени в кабинетите на общината. Тотев се ангажира още с обследване и асфалтиране на улици в северната част на квартала.

Кметът на район „Южен“Борислав Инчев, който също присъстваше на срещата, успокои жителите, че до края на октомври новото крило на детска градина „Ралица“ ще бъде абсолютно готово като строителство, а до края на ноември проектът ще бъде приключен и документално. Именно тогава децата ще могат да бъдат преместени в него. През 2018 г. бъдат построени още две детски площадки на ул. „Лозарска“.

Полицаи, които да патрулират 24 часа в денонощието в Коматево кв близко бъдеще не се предвиждат, съобщи Красимир Ламбрев, началник в Първо РПУ. За сметка на това обаче ще има камери в парка на читалището, които няма да предават онлайн, но чиито записи ще се преглеждат. Целта е да се намали вандалщината в парка. Ламбрев призова бизнеса да инвестира във видеонаблюдение, така както са направили някои предприятия, разположени до шосето.

 

 

 

Leave a Comment