На „Цветна есен“ – хризантеми, дръвчета и малко купувачи

Изложителите не се радват на масов интерес

Изложителите не се радват на масов интерес

Семпло, на малка площ и без особен интерес започна панаирната изложба в Пловдив „Цветна есен“ днес, която е пред палата № 8 близо до централния вход. Сякаш със заспиването на природата, заспива и желанието на хората да засадят дръвчета, луковици или цветя, и да обновят двора или дома си с нещо живо и зелено. „Досега съм продал само пет дръвчета“, оплака се към 13 часа днес един от малцината изложители.

Хризантемите са най-масовите цветя на изложбата, тъй като те цъфтят най-късно през годината, надпреварвайки се със сланите. Могат да се закупят за 2.50 лв. – по-малките, до 19 лева по-туфестите. Орхидеи по 10 лева също са експонирани.

хризантеми на Цветна есен

По-голяма площ заемат луковици от нарциси и лалета, които се продават съответно по един брой за 0.80 и 10 – за 4 лева и по 0.70 лв. – една и 5 лв. за 10.

луковици на лалета и нарцисиЕсента не е време за засаждане на смокини, коментира една от посетителките, която се отби, за да погледне цените. През отминалата зима голяма част от смокините в страната измръзнаха заради температурите до минус 20 градуса, затова който иска отново да засади дръвчетата с вкусен плод е решил да го направи напролет. Иначе една фиданка смокиня се продава за 7 лева.

„Като че ли най-търсеното дръвче е хинапът“, опита се да определи производителят на овощни разсади Стоян Стоянов. При него хинапът струва 25 лева. Полезният едроплоден дрян се продава за 12 лева, а тайбери, което е кръстоска между малина и капина, е на цена 10 лева.

Стоян Стоянов е редовен участник в цветните изложения

Стоян Стоянов е редовен участник в цветните изложения

По това време на годината може да се засади и киви, за което производителите от разсадника във Ветрен дол гарантират, че и най-лютият мраз не може да го унищожи. На три-четири женски кивита трябва да се купи едно мъжко, уточняват те. Един брой се продава за 10 лева.  Догодина по това време растенията трябва да са достигнали асмовидната конструкция.

Суджуци и керамични фигури за двора също участват в изложбата.

 

 

Leave a Comment