Почитаме духовния пастир на българите Иван Рилски

Свети Иван Рилски иконаДнес почитаме св. Иван Рилски Чудотворец – небесният покровител и духовен партир на България, за когото се смята, че е роден на 19 октомври 876 г.

Св. Иван Рилски Чудотворец е роден в село Скрино край Дупница. Живял е по времето на княз Борис (852 – 889 г.) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син – цар Петър.

Бил е пастир до 25-та си година, а после постъпил в близкия манастир „Св. Димитрий“ под връх Руен. Там получил образование и прочел богослужебните и религиозни книги. Приел монашеството, но не останал за дълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения.

Скитал е на много места, докато накрая се установил в Рилската планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал Рилския манастир, който съществува вече над 1000 години.

Починал в самота на около 70-годишна възраст на 18 август 946 година. Бил е погребан в притвора на църквата в каменна гробница, запазена и до днес. След неговата смърт учениците му пренесли с почести тленните му останки от Рилската обител в Средец. През 1183 година мощите са отнесени в Унгария, но скоро след това отново са върнати в Средец. През 1195 година цар Асен Първи тържествено връчил мощите на свети Иван Рилски на Търново, където останали почти три столетия. През 1469 година реликвата е върната в Рилския манастир.

Leave a Comment