С вино от Тракийската низина участваме като почетен гост на изложение в Брюксел

Девет винзавода ще представят най-добрите си напитки, очаква се двуцифрен ръст на експорта на българско вино догодина

МегавиноБългария ще бъде почетен гост („guest of honour“) на най-голямото изложение за вино в Белгия, Холандия и Люксембург – „Мегавино“. То ще се проведе от 21-ви до 23-ти октомври 2017 г. в Брюксел. Официалното откриване е утре, 20-ти октомври, вечерта.

Страната ни е избрана за guest of honour, защото участва в изложението вече 11-та поредна година. България беше домакин и на Concours Mondial de Bruxelles, „Световното по вино“, през 2016г., а през 2018г. ще бъде домакин на Spirits Selection by Concours Mondial.

„Държавите, които са почетен гост, се радват на много възможности“, споделя Меглена Михова от Probegex, представителят на Concours Mondial за България. „През 2016 г. почетен гост на „Мегавино“ е Ливан – 6 месеца след изложението те увеличават продажбите си на вино в Белгия с 38%. Испания и Австрия, предишни почетни гости, отчитат 18% и 41% ръст за година. Надявам се след „Мегавино“ повече хора, които се интересуват от винен туризъм, да посетят България, а българските винопроизводители да увеличат значително своя износ за Бенелюкс“, допълва тя.

9-те винопроизводители, които ще ни представят на „Мегавино“, са: „Беса Валей“, „Бургозоне“, „Винекс Славянци“, „Винзавод Асеновград“, „Домейн Бойар“, „Едоардо Миролио“, „Катаржина“, „Логодаж“ и „Нера Гора“. 6 от тях са от Тракийската низина. Всички те имат златен или сребърен медал от Concours Mondial de Bruxelles.

Залите за дегустация на „Мегавино“ са „кръстени“ на типични български сортове – мавруд, рубин, мискет. 3 дни ще има мастъркласове за българските сортове (всеки ден  – по 3). Ще се водят от белгийски дегустатори, посетили страната ни като домакин на Concours Mondial de Bruxelles през 2016 г. Партньор на всеки мастърклас е различна белгийска медия.

България ще бъде представена на най-големия щанд. Той заема 150 кв.м. и е централно разположен. На два ТВ екрана ще се прожектират филми за страната ни като производител на вино и за Пловдив като столица на културата през 2019г.

На нашия щанд ще бъде и официалното откриване на цялото изложение. То ще започне с български народни танци. По-късно ще се сервират български сирена и местни продукти, а международният експерт Fillippo Baldan, член на журито на Spirits Selection by Concours Mondial, ще представи модерни коктейли с българска ракия.

На официалното откриване на 20-ти октомври 2017 г. ще присъстват Мая Добрева, Посланик на България в Беглия, представители на Министерство на туризма, Министерство на земеделието, Министерство на външните работи, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия; директорите на Concours Mondial de Bruxelles, на Spirits Selection и на Probegex; посланици и дипломати от други европейски страни; българската общност в Белгия; водещи белгийски медии и търговци на вино от Белгия, Люксембург и Холандия.

Представянето на България като почетен гост на „Мегавино“ се реализира с подкрепата на Министерство на икономиката и от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Организатор е представителят на Concours Mondial de Bruxelles в България, Probegex, а партньори – Министерство на външните работи, Министерство на земеделието, Министерство на туризма и „Община Пловдив“.

Leave a Comment