Днес в НС: Първо четене на промените в Закона за земите и 6 въпроса към Румен Порожанов

сеитба на пшеница в стопанството на ДелгянскиДнес депутатите ще обсъдят на първо четене в пленарна зала предложените промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. През септември бяха внесени три проекта за изменения в закона – на Патриотичния фронт, БСП и ГЕРБ. На заседание в земеделската комисия в началото на октомври бе решено да се отхвърли варианта на БСП и за раглеждане останаха другите два законопроекта.

Прочети още: Разглеждат законопроектите на три партии за промени в Закона за земеделските земи

Един от най-спорните моменти в предлаганите проекти е въвеждане на изискването договорите за аренда да се сключват с нотариално завереното съгласие на съсобственици на имота, които притежават над 50% от него. Според Националната асоциация на зърнопроизводителите това би увеличило многократно площите с бели петна.

Прочети още: Светослав Русалов: Стократно ще нараснат белите петна, за да се защитят недобросъвестните собственици

Отново днес по време на парламентарния контрол земеделският министър Румен Порожанов ще отговаря според програмата на шест въпроса, зададени от депутати. Първият е за биогаз инсталацията в село Труд, област Пловдив, срещу която има масово недоволство от страна на местните хора. Другите въпроси са за контрола върху животновъдните ферми в населените места, за ограничаване на популацията от хищници, за мерките за подпомагането на лозарите, за изпълнението на ПРСР в област Плевен и за съмнения за незаконосъобразни действия на директора на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП – гр. Сливен.

Leave a Comment