Ябълките с незапомнен от последните 15 години скок нагоре

BASF
ябълки като за изложба
Полските и оранжерийни домати поскъпнаха значително през седмицата

Цените на ябълките скочиха невъобразимо високо нагоре в последната седмица, въпреки че откак се появи на пазара есенната реколта този плод непрекъснато поскъпва. От средна цена 1.39 лв./кг през предходната седмица, в края на тази те се продават на едро за 1.60 лева. Година по-рано ябълките са били със средна тържищна цена от 1.01 лв. Годишното увеличение от 60% е лесно за изчисление.

Пазарът не помни подобни цени на българската ябълкова реколта. Справка от архивните бюлетини на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ), която обхваща пазарната история в последните 15 години, показва, че до тази година ябълките са се продавали на тържищата от 0.77 до 1.18 лева през месец октомври. Най-евтино те са се котирали през 2003 г., а най-високата цена от 1.18 лв./кг е измерена през 2008 г. В последните 6 години ябълките са се търгували в рамките на 0.92 лв през 2011 г. до 1.01 лв. през миналата година.

Заради мразовитата пролет 2017 г. в Европа, която „обра“ в аванс 21% от реколтата на държавите в ЕС (а в Полша 29 на сто), цената на ябълките навсякъде на Стария континент се увеличи, като търговците ограничиха и износа си.

Прочети още: Изчезващите ябълкови градини у нас вдигнаха над два пъти цената на преработвателите

При останалите тържищни стоки ДКСБТ констатира най-сериозно увеличение в цените на доматите от открити площи и при оранжерийните домати и краставици. За седмица полските домати са се повишили с почти 0.50 лв. до 1.75 лв./кг. Оранжерийните домати се продават със 17.8% по-скъпо до 1.92 лв. Краставиците на закрито са поскъпнали с 15.4 процента на сто до 1.87 лв.

 

 

 

Leave a Comment