Купуването на немаркирани дърва за огрев се наказва с глоба и конфискация

Над 170 МПС-та на бракониери са задържани от лятото досега

дърва сечЗакупуването на немаркирани дърва за огрев се наказва с глоба и с конфискация на дървата, предупреждават от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). Оттам припомнят на гражданите, че през предотоплителния период в много случаи нарушителите, които са извършили незаконна сеч и превоз, се възползват да пласират дървата. Често хората, живеещи в малките населени места, загрижени да осигурят отоплението си, не обръщат внимание на това дали закупените от тях дърва за огрев са маркирани и не изискват превозен билет.

От ИАГ обръщат внимание, че са извършили над 2 хиляди проверки от септември досега, за да установят законността на закупените от гражданите дърва. При установяване на нарушения служителите съставят актове и налагат санкции, а самите дърва се отнемат.

От агенцията призовават при нередности да бъдат информирани на телефон 112 и на телефона на ИАГ за сигнали за корупция и нарушения в горите 080020800. Създадена е система за незабавно реагиране.

От началото на лятото досега контролиращите са съставвили общо 1 600 констативни протоколи и 2700 акта, като най-много нарушения са по Закона за горите. Проверките се правят и по спазване Закона за лова и опазването на дивеча и по Закона за рибарството и аквакултурите. 2 800 пространствени куб. м дърва за огрев и 1 500 куб. м обла строителна дървесина са задържани от лятото досега, както и над 170 моторни превозни средства и множество каруци, коне и сечива за незаконен добив.

Leave a Comment