Винен туризъм с 12 маршрута представиха две министерства

ВинарияПроект за винен туризъм и кулинария, който ще увеличи интереса на чужденците към България, представиха днес земеделският министър Румен Порожанов и министърът на туризма Николина Ангелкова. Окончателният му вариант ще е готов по средата на 2018 г.  Моделът за slow туризъм включва 12 маршрута:

- Долината на Струма – включва Кюстендил, Благоевград, Сандански и Мелник.
- Долината на Места – включва Разлог, Банско, Гоце Делчев и Хаджидимово.
- Западна Тракия – включва районите на Пазарджик, Пловдив и Асеновград.
- Розовата долина – включва Панагюрище, Копривщица, Старосел, Хисаря и Казанлък.
- Източна Тракия – включва Стара Загора, Сливен, Ямбол, Карнобат.
- Сакар – включва Харманли, Любимец, Свиленград и Тополовград
- Златия – включва Враца, Монтана и Видин
- Мизия – включва Плевен, Оряхово, Свищов и Русе.
- Добруджа и Северно Черноморие – включва Силистра, Добрич, Варна и Балчик.
- Южно Черноморие – включва Бургас, Несебър, Поморие, Созопол и Царево.
- Стари Столици – включва Велико Търново, Плиска, Преслав, Горна Оряховица, Търговище и Шумен
- Източни Родопи – включва Хасково, Кърджали и Ивайловград.

Авторите на проекта „Сподели България“ се целят в туристическо уплътняване на годината, което да обхване всички сезони. Дестинациите ще ще включат над 50 общини.

„Този проект е едно много добро продължение на други подобни инициативи, а полза от създаването на винените дестинации ще имат и самите производители”, заяви аграрният министър Румен Порожанов. Освен с виното всеки от регионите включен в тези дестинации ще се представя и със специфични традиционни храни. Представители на някои от общините изразиха задоволството си от старта на инициативата, като изказаха неудоволствието си от факта, че някои различия с Агенцията по храните им пречат да започнат още сега да предлагат автентични местния стия. На форума присъстваха гости от китайската провинция Шанси, които ще обсъдят с представители на бранша днес различни теми от взаимен интерес.

 

Leave a Comment


пет − 1 =